Ülést tartott a Reformációi Emlékbizottság – Amerikai professzor tartott vendégelőadást Luther Márton aktualitásáról

Létrehozás: 2011. június 22., 16:21 Legutolsó módosítás: 2011. június 22., 16:33

Budapest – 2011. június 22-én a Reformációi Emlékbizottság ülésének vendége dr. Richard E. Carter, a minnesotai Concordia Egyetem professzora volt, előadást tartott egyházáról a Lutheran Church Missouri Synodról. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

A professzor előadásáról szóló beszámolót Teológia rovatunkban lehet elolvasni. A Luther Márton aktualitása, különös tekintettel a Lutheran Church Missouri Synod (LCMS) 2017-re való előkészületeire című előadás után folytatódott az emlékbizottsági ülés.

Ezen kiderült, hogy ősszel kerül majd sor a Fasorban lévő Reformációi Emlékparkban egyházunk fájának elültetésére. Ez a párja lesz annak a fának, amelyet a bizottság tagjai 2011 áprilisában Wittenbergben ültettek el az ottani Luther-kertben. Az előzetes tervek szerint 2011. október 5. lenne az esemény dátuma, délelőtt tíz órakor. Az esemény, amely egyházunk kiemelt programja, kapcsolódna az Október, a Reformáció-hónapja rendezvénysorozathoz is. A faültetére meghívást kapnának a gyülekezetek képviselői, de a fasori diákok egy csoportja is.

Szó volt arról is, hogy idén tavasszal Budapesten került sor a Rádai utcában a Refo500 konferenciára, amelyen dr. Korányi András képviselte egyházunkat. Ott felmerült, hogy a holland egyház programjához mi is kapcsolódnánk, pártoló tagként. Erről a kérdésről azonban még nem hoztak döntést a bizottsági tagok.

2011. október 28-án, 10 órakor a Magyar Tudományos Akadémia Kistermében lesz a készülő 12 kötetes Luther-sorozat első kötetének bemutatója. A követet az ötödik lesz a sorban, egy körülbelül 600 oldalas mű, amelynek készítésében koordinátorként dr. Fabiny Tibor, dr. Csepregi Zoltán és Kendeh K. Péter vesznek részt. A könyv Luther előszavait tartalmazza majd és mintegy négyezer forintos áron lesz kapható.

A bizottság egyhangúlag elfogadta azt a javaslatot, amely szerint a sorozat minden egyes evangélikus gyülekezetbe, oktatási intézményébe jusson el és legyen egyházunk minden gyülekezetében a parókiális könyvtár része.

A bizottság tagjai szeretnének egy védnöki kört felkérni a 2017-es esemnyek támogatására, a jelöltek listájának megtárgyalása ezzel kapcsolatban még folyamatban van.

Tárgyalták a jövő évi Reformáció és nők tlmáját feldolgozó plakát terveit, a készülő Luther-film finanszírozását, valamint kortárs művészek reformációi témájú műveinek támogatásáról is szó esett. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben