Sztehlo-Év: Májusban kerül megrendezésre a Sztehlo konferencia

Létrehozás: 2009. március 05., 09:18 Legutolsó módosítás: 2009. március 05., 09:24

Budapest – Tegnap ülésezett egyházunk Sztehlo-Bizottsága az Üllői úton, a tanácsteremben. Gregersen-Labossa György, elnök az egybegyűlteknek ismertette többek között, az idén májusra tervezett konferencia programját és a szeptemberre tervezett szoboravató részleteit. Szöveg: Bolla Zsuzsanna

A Kékgolyó utcában május 25-én 10 órakor megrendezésre kerülő konferencia meghívottjainak listája még alakulóban van. Szeretnénk azonban meghívni Sólyom László köztársasági elnököt is a megnyitóra és reméljük, elfogadja a meghívásunkat.

A konferencia Prőhle Gergely, országos felügyelő megnyitóbeszédével és Ittzés János elnök-püspök áhítatával kezdődne, majd Keveházi László, egyháztörténész-lelkész fogja ismertetni a Jó pásztor nyomában című egyháztörténeti munkáját, amelyet Sztehlo Gábor evangélikus lelkész tevékenységéről írt.

A konferencia résztvevői ezután Mentők és mentettek címen hallgathatnak előadást, ami után személyes emlékezések is következnek.

A tervek szerint, a délután folyamán, csoportokra oszlanának a résztvevők, lenne egy történelmi-történész-, egy szociális- és egy nevelés-oktatás szekció.

A találkozó délután három órakor összefoglalóval érne véget, záróakkordként pedig egy koncert lenne, fél négytől.

A Sztehlo-Bizottság tagjai ezután szót ejtettek a év során kiadásra kerülő, Sztehloról szóló könyvekről, és arról is, hogy az Országos Evangélikus Múzeumban a Sztehlo-Év kapcsán nyílik május közepén egy kiállítás, ahol a lelkész személyes tárgyain kívül az érdeklődők betekinthetnek majd a korhű dokumentumokba is.

A tervek között szerepel, hogy szeptemberben leleplezik a Sztehlo Gábor emlékszobrot, amelyet Vígh Tamás szobrászművész készít. A szobor a Deák téri Evangélikus Gimnázium előtt áll majd.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben