Szövetségi érdemkereszttel tüntették ki Prőhle Gergelyt

Létrehozás: 2009. november 18., 08:06 Legutolsó módosítás: 2009. november 21., 09:54

Budapest – Prőhle Gergelyt korábbi berlini nagykövetet, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjét, a Német Szövetségi Köztársaságért tett különleges érdemeinek elismeréséül, 2009. november 17-én a Német Szövetségi Köztársaság első osztályba sorolt érdemkeresztjének érdemrendjével tüntették ki, amely a külföldieknek járó legmagasabb német állami elismerés. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Az érdemkeresztet Horst Köhler szövetségi elnök megbízásából a budapesti nagykövetasszony, Dorothee Janetzke-Wenzel nyújtotta át Prőhle Gergelynek a német nagyköveti rezidencián.

A nagykövetasszony Prőhle Gergely méltatásában kitért arra, hogy „a németek és magyarok között zajló nagy találkozások voltak azok, amelyek Prőhle Gergely eddigi életét jellemezték.”

Prőhle a Friedrich Naumann Alapítvány irodájának vezetőjeként, később pedig kulturális államtitkárként és berlini nagykövetként is sokat tett a hivatalos német-magyar kapcsolatok elmélyítéséért, de emellett az evangélikus egyházban illetve civil társadalmi területeken is jelentősek fáradozásai, ezért a Német Szövetségi Köztársaság most ezzel az érdemrenddel ismeri el eddigi teljesítményét.

Prőhle Gergely köszönőbeszédében utalt arra, hogy elődei Németországból jöttek évszázadokkal korábban, ezért a díjért most egykori és mostani családja nevében is szeretne köszönetet mondani. Köszönetet mondott feleségének, szüleinek is a díjért.

„Azt hiszem, a német és magyar nép életében valóban nagyon fontosak a találkozások. De emellett fontos a történelmi őszinteség is, hogy nyíltan tudjunk saját problémáinkról, Európában pedig közös problémáinkról beszélni. Olyan atmoszférát kell teremtenünk, amelyben valóban együtt tudunk cselekedni” – mondta Prőhle, aki hozzátette, hogy igaz ugyan, hogy ő kapta ezt az érmet, de úgy érzi, az őt támogató munkatársi csapat nélkül, nem érdemelhette volna ki.

„Köszönettel veszem ezt a rendet, és remélem, hogy országaink között a jövőben is jó viszonyt fogunk ápolni. Sok megbeszélnivalónk van és örülök, hogy most és a jövőben is nyíltan megtehetjük majd ezt egymással. Bátorításnak veszem ezt a rendet arra nézvést is, hogy az őszinteség és a nyílt párbeszéd jegyében fogunk a jövőben is egymással tárgyalni” – zárta beszédét Prőhle, akit a díjra a baden-württembergi miniszterelnök, Erwin Teufel javasolta. Prőhle ezúton is köszönetet mondott neki ezért jelenlévő egykori helyettese, Christoph Palmer által.

A kitüntetés átadásán Prőhle Gergely családján, rokonai és barátain kívül ott volt – többek között – Ittzés János a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Németh Zsolt külügyi államtitkár, Martonyi János volt külügyminiszter, Balog Zoltán az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke is.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben