Pogányi építkezés: A szakértői vélemények szerint az egyház kifizette a költségeket

Létrehozás: 2009. augusztus 05., 10:21 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 05., 10:26

Pogány – A Napi Ász értesülései szerint a Magyarországi Evangélikus Egyház hatvanmillió forinttal tartozik annak a vállalkozónak, aki a pogányi szeretetotthont építette. Az egyház azonban azért nem fizet, mert két, egymástól független szakértő is arra a következtetésre jutott, hogy az elvégzett munkákat és a beépített anyagok költségeit már kifizették. Szöveg: Bolla Zsuzsanna

Pogányi építkezés: A szakértői vélemények szerint az egyház kifizette a költségeket

A pécsi Baldauf Szeretetotthon lakói

A pécsi Baldauf Gusztáv Evangélikus Szeretetotthon a város két helyén is működött (Szent István tér, Szabadság utca), ám idővel a két otthonrész nem elégítette ki az itt élő idősek igényeit, nem felelt meg a korszerű elvárásoknak és a diakóniai intézményekkel szemben támasztott törvényi szabályozásnak, törvényi előírásoknak sem.

Amikor a pogányi önkormányzat telket ajándékozott a Magyarországi Evangélikus Egyháznak annak fejében, hogy a településen segédkezik majd a szociális ellátó hálózat működtetésében, valamint a 3200 négyzetméter alapterületű otthon épületében orvosi rendelőt és gyógyszertárat is létrehoznak – az egyház szolgáltatói együttműködési megállapodást írt alá velük, magára vállalva az építési költségeket.

Az építkezéssel egy vállalkozót bíztak meg, aki az engedélyek beszerzését meg sem várva, elkezdte az épület megépítését, ami miatt később visszabontásra és áttervezésre is szükség volt.

Az épület azóta elkészült, egyik felébe márciusban beköltözhettek az idősek, a másik felének átadása még várat magára, mert közben a vállalkozó a keletkezett deficit miatt, követelésekkel állt elő az egyházzal szemben. Azóta jogi csatározás folyik.

Az építkezés ilyetén alakulása miatt, az ügy felügyeletével májusban az Országos Presbitérium a Baldauf Bizottságot bízta meg, amelynek tagja az országos ügyész, az építési bizottság elnöke és egy belső ellenőr is.

Az Országos Iroda igazgatója, Kákay István a tegnapi nap folyamán újra ellátogatott az építkezésre, és ellenőrzést tartott a területen. Kákay István érdeklődésünkre elmondta:

„A vállalkozó jogtalanul lefoglalt egy még át nem adott részt az épületből, amit egy őrző-védő cég embereivel őriztet, és nem enged át. Tegnap az önkormányzat képviselőtestületi ülésén voltam, akik szintén fel vannak háborodva a vállalkozó eljárásán. Az épületben egyébként minden rendben van, az összes szakhatósági engedélyünk megvan a működéshez, de nem tudjuk birtokba venni. A vállalkozó követeléseit azért nem fizettük ki, mert eddig már két szakértő is megállapította, hogy a beépített anyag és a munkadíj az egyház által kifizetett összeggel egyenértékű, tehát nem tartozunk a vállalkozónak. Reményeink szerint a jövő héten számunkra kedvező döntés születhet a birtokbavétel ügyében. Az anyagiak elrendezése várhatóan hosszabb folyamat lesz.”

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben