Őszi utótalálkozót tartottak az evangélikus vaktábor tagjai Mezőberényben

Létrehozás: 2010. október 04., 13:11 Legutolsó módosítás: 2010. október 04., 14:56

Mezőberény – 2010. október elsejétől harmadikáig a Mezőberény I. kerületi Evangélikus Egyházközség adott otthont a MEVISZ Vaktábor Őszi Utótalálkozójának, amely a jövő évtől új nevet kap majd és hivatalosan is az országos evangélikus táborok sorába lép, felvéve az Országos Evangélikus Vaktábor nevet. Szöveg és fotó: Lázárné Skorka Katalin

 
 

Július első hetében ugyancsak Békés megyében  találkoztak a fiatalok-fiatal felnőttek, akik most újra összegyülekezetek. A találkozó célja az egymás közötti kapcsolaterősítés és a közös hit megélése volt, igazi testvéri körben.

Segítőikkel együtt 16-an érkeztek Szeged és Budapest irányából. Hack János és  Novák István egymást kiegészítve fogták össze a mostani napokat is.

A mezőberényi stáb 10 tagja fiatalokból, presbiterekből, a diakónai csoport tagjaiból alakult. Frey Mihályné és Schön Andrásné mindent megtettek, hogy soha ne kelljen éhezni-szomjazni, hogy otthon érzhessék magukat a vendégek. Petrikné Marika volt sokak számára biztos pont – mint az eddigi táborok gazdasági élelmezési szakembere, ugyanakkor pótanyuka is. Schön András az utazást koordinálta, Csákó József, mint polgárőr volt jelen. Szükség volt mindenkire, hiszen jól tudjuk, nem látó testvéreink mindegyikének kell segítő.

Nincs vendégház Mezőberényben, de van nagy parókia-épület, sok helyiséggel. Itt kaptak szállást a tábortalálkozó résztvevői. A helyi iskolából biztosították a matracokat – ők így voltak a táborozók segítségére.

A közös programok a gyülekezeti teremben, a reggeli és a vacsora a Német Hagyományápoló Egyesület klubtermében volt. Pénteken este Győri Gábor lelkész, a Pesti Egyházmegye esperese jött el és beszélt az ezotéria, a new age veszélyeiről és a Krisztusban való hit világosságáról, szabadságáról.

A hallgatóság tagjaiban sok gyülekezeti tag is helyet foglalt. Az előadást követően éjfélig ment a beszélgetés – jó volt viszontlátni egymást!

Szombaton délelőtt az áhítat után a Mezőberényi Tűzoltóság egy autóját ismerhették meg a  résztvevők, beülhettek a járműbe, kézbe vehették a tűzoltók maszkjait, felszerelését.

Ebéd után lovaskocsikézés következett. Megismerhették az idős Madarász házaspárt, fiukat, a lovak tuljadonosát és belecsöppentek egy disznótorba is. A lovak és birkák simogatása sem maradt el. A délután másik részében elmentek a Körös-hídhoz, ahol – az emlékmű tanusága  szerint is – utoljára látták Petőfi Sándort.

A mozgalmas nap végén nagy éneklés következett, hiszen a Brei írásos Új ének füzetet mindenki olvashatja. A csapat úgy döntött, hogy a gyülekezet hálaadó istentiszteletén énekekkel szolgál majd. Ketten még szóló éneket is vállaltak – egyikük német nyelven énelte Paul Gerhadt koráljait. Az esti játék után a napot csendes igei gondolatok zárták.

Az istentiszteleti részvétel mindeki számára felemelő volt. A közös úrvacsora megindító, és a Jézusban való egységünket erőteljesen kiábrázoló volt. A rézfúvósok muzsikája lenyűgözte a vakokat is.

Az istentisztelet után mindannyian megnézték a hangszereket,
melyeket a zenészeknek másként kellett bemutatni, mint az eddigi érdeklődőknek. Az ebéd  után mindeki sietett a vonatához.

Egyöntetű vélemény volt: ez a két nap túl rövidnek bizonyult, s a nyár még olyan messze van. Kár, hogy sokat kell várnunk az újabb találkozásig. Kislányunk ma reggel csak ennyit mondott: „Szeretem, ha a vaktáborosok nálunk aludnak...”

Hála legyen Istennek minden jóért, az együtt töltött napokért, a megélt szeretért és a bizalom légköréért!

Érezzétek és lássátok, hogy jó az Úr, boldog az az ember, aki hozzá menekül! Zsoltárok könyve 34,9

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

köszönjük

Elküldte Petrikné Dános Mária idő 2010. október 05., 13:34
Több éve vagyok a vaktáborok "segítő" résztvevője. A nyári 6-7 nap és az őszi hétvége során olyan hihetetlen lelki feltöltődést, szeretet-viszonzást, meghökkentő pillanatokat kap az ember, hogy egész évben felmelegszik a szíve, ha visszagondol rá. Nem lehet nem elmenni a következőre. A mostani, Berényi találkozón a fogadó Testvérek családi-testvéri szeretete is nagyon megindított! A fiatalok és a felnőttek hajnaltól késő éjszakáig éreztették velünk, hogy elfogadnak, befogadnak.Köszönjük a sok programot, beszélgetést, fáradozást, az együtt éneklést, az imákat!
Köszönjük Teremtő Istenünk, hogy együtt lehettünk, hogy tanúi lehettünk olyan bizonyságtételeknek, amelyeket mi látók tisztelettel dédelgethetünk a lelkünkben nagyon sokáig.
Köszönjük, kedves Mezőberényi vendéglátó Testvéreink!

köszönet

Elküldte Petrikné Dános Mária idő 2010. október 05., 13:38
bocsánat, nem írtam alá az előző hozzászólásom...(ennyi eszem van..) kérem korrigálják, köszönöm.

Petrikné

Köszönet.

Elküldte Tóthné Ónodi Anikó idő 2010. október 08., 23:04
2010 10.hó 1.én meghívást kaptam Mezőberénybe,a Vaktábor találkozóra,kísérőnek.Kicsit félve érkeztem,mivel nem tudtam hogyan fogadnak engem.Kétségeim pillanatok alatt szertefoszlott,mert egy kedves,élettel és hittel tele vidám kis csoportba kerültem!Rövid bemutatkozás után,nagyon figyeltem látó és nemlátó társaimra egyaránt,mivel még soha nem voltam ilyen közösségben!Örömmel mondhatom,ebben az énközpontú,mondhatni elkorcsosult világban,ahol az emberek nem figyelnek egymásra,közönyösek,ahol nem étik,és nem fogadják el a "másságot" kigúnyolják,nincs hitük,én olyan emerek között voltam,ahol mindeki-mindenkire figyelt és vigyázta!Itt,irigylésre méltóan inteligens ,gazdag lelkivilágú,szeretetre méltó,szívet melengető fiatalokra találtam!Nagyszerű programok voltak,nagyon jól megszervezve,ahol mindannyian jóléreztük magunkat!A reggeli és esti áhitat csodálatos volt!Sokat énekeltünk/még én is/voltak közös szórakoztató játékok,éjszakába nyúló beszélgetések,és persze a lovaskocsis kirándulás!
A vasárnapi Istentisztelet teljesen magával ragadott és meghatott!Hálás vagyok a lelkésznőnek a gyönyörű beszédéért!
Bár nem kerültem mindenkivel személyes kotaktusba,részemről mégis igazi barátságok szövődtek,amit a továbbiakban is ápolni szeretnék!
Ezalatt a rövid idő alatt,én,ott,nemlátó barátaimtól nagyon sokat tanultam!
Erősödtem hitemben,átértékelődött az eddigi életem,és úgy érzem,egy kicsit"jobb"ember lettem.
Hálás szívvel köszönöm a meghívást,a szerető befogadást,és boldog leszek ha máskor is részt vehetek az ilyen találkozókon,vagy a nyári táborban!
Nagyon sok szeretettel és hálával gondolok minden ott lévőre,és mégegyszer köszönöm a meghívást!
   Üdvözlettel:Tóthné Ónodi Anikó
/elnézést ha akad pár helyesírási hiba!/