Megemlékezés az ’56-os áldozatokról Székesfehérváron

Létrehozás: 2008. október 24., 17:06 Legutolsó módosítás: 2008. október 25., 19:15

Székesfehérvár - Közös imával emlékeztek a történelmi egyházak vezetői az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és mártírjaira a Székesegyház oldalánál elhelyezett emléktáblánál. Forrás: Magyar Kurír

Megemlékezés az ’56-os áldozatokról Székesfehérváron

Megemlékezés

Spányi Antal megyéspüspök imájában megköszönte, hogy az áldozatok megtartották emberségüket, becsületüket, és azt kérte Istentől, hogy a mai magyar társadalom találja meg azt az erkölcsi tisztaságot, amit a mártírok képviseltek. Van remény a megújulásra, ha 52 év után is a szívünkbe tudjuk fogadni őket. Somogyi László református lelkész Isten ellen elkövetett vétkeink miatt kért bocsánatot, hogy ne egy egész nép szenvedése árán jöjjünk rá, lássuk be mit tettünk. Őszintén és bölcsen kell levonni a tanulságokat, mert hazugsággal csak légvárakat építünk. Szarka István evangélikus esperes szeretetet, békét és igazságosságot kért a földre. Szeretet és időt arra, hogy a feldolgozzuk a múltat és megbocsássunk mindenért.
Az ünnepségen beszédet mondott Szikora József, a Katolikus Rádió főszerkesztője, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke. A megemlékezés koszorúit helyezték el az emléktáblánál a város és megye vezetői: Warwasovszky Tihamér polgármester, Balogh Ibolya a megyei közgyűlés elnöke, Simon László rendőrezredes, Benkő Tibor vezérőrnagy és számos civil szervezet.
Az ünnepségen, amelyet  Ugrits Tamás irodaigazgató vezetett, közreműködött a Ciszterci Szent István Gimnázium kamarakórusa, Horváth Csenge a gimnázium tanulója szavalatával, valamint Bobory Zoltán igazgató előadásával.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben