Lelkészkonferenciával nyitotta meg a munkaévet a Déli Egyházkerület

Létrehozás: 2009. augusztus 27., 19:05 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 27., 19:06

Balatonszárszó – Az elmúlt évek hagyományait követve idén is lelkészkonferencia keretében nyitotta meg a munkaévet a Déli Egyházkerület. Az Igehirdetés a gyülekezet épüléséért címmel meghirdetett és közel kilencven lelkész részvételével megtartott találkozóra 2009. augusztus 24. és 26. között Balatonszárszón került sor. Szöveg: Smidéliusz András. Fotó: Benkóczy Péter és Smidéliusz András.

A konferencia témájának bevezetéseként dr. Szabó Lajos professzor, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Gyakorlati Tanszékének vezetője tartott előadást. Mondandójában az igehirdetésben megjelenő lelkiség szerepéről és a prédikáció megújulásának lehetőségeiről szólt.
Másnap e témafelvezetéshez kapcsolódóan – mintegy gyakorlati példaként – Pángyánszky Ágnes pilisi lelkész, a EHE doktorjelöltje beszélt Barbara Brown Taylor amerikai lelkésznő munkásságáról és igehirdetési szolgálatáról, levetítve a résztvevők számára a bemutatott igehirdető egyik prédikációjának felvételét.
Meghívott előadóként Hajdú Zoltán Levente szóládi református lelkész a kistelepülésen végezhető gyülekezetépítés lehetőségeiről, illetve Lovas András gazdagréti református lelkész a nagyvárosi gyülekezetépítés új irányairól beszélt.
Gáncs Péter püspök nyitó áhítata, Ribár János esperes esti- és reggeli áhítatok keretében megtartott evangélizációja, valamint Lovas András záró istentiszteleten elhangzott igehirdetése Péter halfogásának evangéliumi történetére (Lk 5,1-11) fókuszált.
Az előadások témáinak feldolgozása csoportbeszélgetések illetve drámapedagógiai forgószínpad keretében történt, a fórumbeszélgetéseken a 2008. évi lelkészi jelentések kiértékelésére valamint a közelmúltban megjelent Elmélyülés című gyülekezeti munkaprogram bemutatására is sor került.
A kétnapos együttlét kulináris örömeit a konferencia és missziói otthon kitűnő konyhája valamint az utolsó esti grill partyn elkészített utánozhatatlan békéscsabai kolbász biztosította. A közös éneklések zenei kíséretét a kerület lelkészeiből verbuválódott zenekar (ex Promise) szolgáltatta.

További képek a Déli Egyházkerület honlapján láthatóak:

http://del.lutheran.hu/hirek/munkaevkezdes-delen

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben