Konferenciát tartottak a Nők szerepéről, a Biblia tükrében

Létrehozás: 2010. május 17., 10:29 Legutolsó módosítás: 2010. május 17., 10:31

Nyíregyháza – A Magyar Pedagógiai Társaság Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Tagozata, 2010. május 12-én, 15 órától konferenciát tartott, a „Nők szerepe a családban és a társadalomban, a Biblia tükrében” címmel. Szöveg: Kecskemétiné Szilvási Zsuzsa (a Magyar Pedagógiai Társaság, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tagozatának titkára)

Konferenciát tartottak a Nők szerepéről, a Biblia tükrében

Az előadók balról jobbra Gaál Sándor, Tóth Katalin, Dr_ Dráviczki Sándor a társaság elnöke, Kertész Gábor, Kiss Zsolt

Dr. Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese Újszövetségi példázatokon keresztül bizonyította, hogy Jézus nem csak a férfiak, hanem a nők számára is biztosítja a megváltást, és tisztában van összetartó szerepükkel mind a család, mind a társadalom tükrében. Hangsúlyozta, hogy Jézus a nők társadalmi szerepét tekintve is újat hozott, hiszen nem csak hogy meghallgatta őket és segített rajtuk, de tanítványaiként is elfogadott nőket, sőt feltámadása idején, őket bízta meg, vigyék hírét a tanítványoknak.

Kertész Gábor, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség elnöke, az ószövetségi példák mellett, a zsidó nők, mindennapi életben hangsúlyos szerepét emelte ki. Előadásában helyet kapott a modern zsidó nő és családfelfogás bemutatása és a történelmi szemlélet.

Tóth Katalin, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium iskolalelkésze,  provokatív témát választott. A nő és a lelkészi pálya összefüggéseit, lehetőségeit, történeti vetületeit tárta a hallgatóság elé. A nők feladatvállalása az evangélikus lelkészi pályán, nehéz harcok és történelmi tények vetületében alakult. A ma lelkészként dolgozó nőknek ma is keményen harcolniuk kell egyházukért, elismertségükért, bár már esperes is került ki közülük.

Az előadások sorát, Kis Zsolt, sóstóhegyi görög katolikus parókus zárta, aki a családban betöltött női és férfi szerepek oldaláról közelítette meg a kérdést. Előadásának kicsengése, hogy a feltétlen anyai és női szeretet nem múlható felül, és nélküle a család és a társadalom is másképp működne.

Az érdeklődők, az előadások teljes anyagát elolvashatják a www.pedagogiaitarsasag.hu oldalon.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben