Megérkezett a magyar evangélikusok csoportja a Második Ökumenikus Egyházi Napokra

Létrehozás: 2010. május 12., 14:22 Legutolsó módosítás: 2010. május 12., 15:46

München – Schrobenhausen – Cselovszkyné dr. Tarr Klára, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Külügyi Osztályának vezetője tegnap este érkezett autóval Németországba, hogy részt vegyen a ma kezdődő Második Ökumenikus Egyházi Napokon. Utánuk pedig nem sokkal, este 18.45-kor megérkezett a fehér Mercedes busz is a többi magyar résztvevővel együtt. Fotó: Cselovszky Ferenc

„A schrobenhauseniekkel együtt vártuk a pécsi Gospel kórust és a budapesti résztvevőket – adta tudtunkra Cselovszkyné dr. Tarr Klára. – Néhányan már a magyarok busza előtt megérkeztek, mivel a másnapi „találkozások estéjén” 500 adag étel főzését vállalták.
Este 18.45-kor aztán begördült a fehér Mercedes busz is a magyar résztvevőkkel. Kicsit fáradt, de örvendező arcok jelentek meg a busz ajtajában. Elsők között szállt le D. Szebik Imre püspök úr, a busz képviselője, majd sorban a fiatalok.”

A schrobenhauseni gyülekezet nagyon komoly munkával készült a magyarok fogadására: az előre elküldött névsor alapján családokhoz szállásolták el a résztvevőket, de mielőtt azok a szállásadóikkal hazaindultak volna, közös istentiszteleten vettek részt.

„Walter Last, a helyi lelkész nagyon sokszor üdvözölhetett már magyar evangélikusokat: hiszen az elmúlt húsz évben mind a hegyvidéki gyülekezet, mind a közegyházi kapcsolat révén számos alkalommal adtak otthont magyaroknak, mindig őszinte barátsággal – mesélte Cselovszkyné dr. Tarr Klára. – Az érkezésünkkor tartott kétnyelvű istentiszteleten a Második Ökumenikus Egyházi napok mottójáról: „Damit ihr Hoffnung  habt”, „..hogy reménységetek legyen” prédikált Walter Last lelkész. Az istentiszteleten eufórikus hangulatot teremtett a budapesti Credo együttes, melyet Derecskei András és Smidéliusz Gábor jegyez, és természetesen a pécsi Gospel kórus – az istentisztelet ellenére mindkettőt meg is tapsolták.”

Az alkalmon felszólalt D. Szebik Imre nyugalmazott püspök is, aki megköszönve a gyülekezet húszéves vendégszeretetét könyvet adott át ajándékul, ezt követően pedig Ulrich Zenker, egyházfőtanácsos szólt rövid és közvetlen köszöntőben arról, hogy a magyarok és a bajorok kölcsönösen ismerik egymást. Az egyházfőtanácsos hangsúlyozta azt is, hogy emellett azonban még fontosabb az, hogy mindnyájan ismerjük Istent és ennek jegyében vesznek részt a több, mint 3000 programot kínáló Ökumenikus Kirchentagon.

A magyarok ma délután, 13.45-kor indultak Münchenbe, hogy részt vegyenek a nyitó istentiszteletek valamelyikén. A legtöbben talán a Theresienwiese (Terézia mező) helyszínén megrendezendő, több tízezer embert befogadó nyitó istentiszteletre tartanak. Nemsokára kezdődik tehát a II. Ökumenikus Egyházi Napok eseménysorozat, amelyet azonban Schrobenhausenben már tegnap megnyitott a közös bajor-magyar testvérkapcsolat közössége.

A Kirchentagról honlapunkon folyamatosan tudósítunk majd.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben