Kiállítás nyílt Cinkota történetéről – Új tényeket tártak fel a kerület legrégibb településéről

Létrehozás: 2010. április 29., 11:44 Legutolsó módosítás: 2010. április 29., 11:52

Budapest – „Ifjabb koromban nem kedveltem különösképpen a történelmet, de amikor egyre több bizonytalanságra, pontatlanságra, helytelen információra bukkantam a helytörténeti leírásokban, felébredt a kíváncsiságom, és addig nem nyugodtam, míg nem láttam tisztán egy adott kérdésben” – vallja magáról a 80. életévét betöltött Lantos Antal, aki Budapest 16. kerületének helytörténészeként számos kiadvánnyal büszkélkedhet, s aki a Helytörténeti Gyűjtemény tavaly megnyílt állandó kiállításának létrejöttéért is sokat fáradozott. Szöveg és fotó: Vető István

Kiállítás nyílt Cinkota történetéről – Új tényeket tártak fel a kerület legrégibb településéről

A tárlat

Legutóbbi nagy lélegzetű írása Cinkota történetét mutatja be a kezdetektől 1860-ig. Az első kötetet hamarosan követni fogja a folytatás. „Amióta nyugdíjba vonultam – s ennek már 30 éve – több időm jut a múlt kutatására. Rengeteg dokumentumot olvastam át. Ezek nagy része latin vagy német nyelven íródott, sőt ó-szlovák szövegekkel is bőven találkoztam. Ezek lefordítása nem volt könnyű feladat. A magyar nyelvű iratok változatos kézírása is nehezítette a források feldolgozását.”  

A könyv anyagát (eredeti jegyzőkönyvek, oklevelek, térképek) több mint hetven nagyméretű tablóra nyomtatva mutatja be a most másodszor megrendezett kiállítás, amelynek helyszíne ez alkalommal a Cinkotai Evangélikus Egyházközség új gyülekezeti háza.  

A 2010. április 26-án tartott megnyitón jelen volt a könyv három szerzője: Lantos Antal mellett Tóth Miklós, a kerület főépítésze, valamint Széman Richárd, aki a fotók, reprodukciók elkészítésével tette lehetővé, hogy nyilvánosságra kerüljenek a múlt tényei. „Néhány félreértést el kell oszlatni – hangsúlyozta Tóni bácsi a kiállítás bemutatása során. – A köztudatban általában Batthyány Ilona érdemeit emlegetik. A kiállításon bemutatott iratok viszont egyértelműen bizonyítják, hogy férje, Beniczky Gábor végrendeletben kötelezte őt arra, hogy a családi kastélyt jótékony célra ajánlja fel. … Cinkota szlovákokkal való betelepítésével kapcsolatban is új adatok kerültek nyilvánosságra. A kiállítás – és a könyv – célja, hogy ezek a feltárt tények minél szélesebb körben ismertté váljanak.”  

A kiállítást Vető István lelkész (házigazda) köszöntője után Szász József önkormányzati képviselő, cinkotai presbiter nyitotta meg, aki a kiállítás alapjául szolgáló könyvre hívta fel a figyelmet, idézve belőle egy abban szereplő régi történetet egy büszke cinkotai gazdáról.  Kiemelte a könyv olvasmányos, színes, élvezetes stílusát, amelyhez hozzájárulnak Teszák Sándor szellemes karikatúrái. Méltatta Börcsökné Lábas Hilda grafikusi és tördelőszerkesztői munkáját is.   

A kiállítás megnyitása után a gyülekezeti ház kistermében fehér asztal mellett folytatódhatott a vendégek kötetlen beszélgetése.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben