Ittzés János: „A változás negatív hatásától nem fogjuk tudni a gyülekezeteket megmenteni”

Létrehozás: 2009. szeptember 09., 10:52 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 09., 10:53

Budapest – A történelmi egyházak képviselői tegnap találkoztak az oktatási tárca vezetőjével, Hiller Istvánnal, hogy megbeszélést folytassanak az egyházakat érintő változásokról. A Magyarországi Evangélikus Egyházat Ittzés János elnök-püspök képviselte, akit a találkozó után kérdeztünk arról, előreláthatóan mire számíthatnak hitoktatóink és lelkészeink. Szöveg és fotó: Bolla Zsuzsanna

Ittzés János: „A változás negatív hatásától nem fogjuk tudni a gyülekezeteket megmenteni”

Ittzés János

„Az összesített adatok szerint az egyházak támogatása átlagosan tíz százalékkal csökkenhet – nyilatkozta Ittzés János, elnök-püspök. – Mivel ez egy átlag, így egyes területeket jobban fogja sújtani. Példának okáért a közgyűjtemények, a hitoktatók, és a kistelepülési lelkészek támogatása csökkenhet. Konkrét számokról azonban még nem volt szó.”

Ittzés János azonban hozzátette:„Úgy látom, hogy a jelenleg kialakuló prognózis szerint az egyházakat és egyházunkat érintő változás negatív hatásától nem fogjuk tudni a gyülekezeteket megmenteni. A lelkészi és hitoktatói pénzek csökkenését egyelőre nem tudjuk, hogy országos egyházi szinten hogyan tudjuk majd kompenzálni. Fontos, hogy erre már most felkészüljünk.”

A következő találkozót a tervek szerint szeptember 22-én tartják majd, addigra reméljük, hogy konkrét adatokat és írásos anyagot is kapnak majd egyházunk vezetői.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben