Hajóval jöttek a bajor testvérek – Egyházunk jelen helyzetével ismerkedtek

Létrehozás: 2009. július 27., 11:37 Legutolsó módosítás: 2009. július 27., 11:58

Budapest – Az Evangelisches Sonntagsblatt, közismertebb nevén Rothenburger Sonntagsblatt pár hónapja dunai hajóutat hirdetett meg olvasói között. A jelentkező 25 német nyugdíjas azonban fontosnak tartotta, hogy útjuk során a Duna-parti települések evangélikusságával is megismerkedjenek. Honlapunk főszerkesztőjét arra kérték, tartson előadást a magyar evangélikusok helyzetéről, és az egyházi sajtóról. Bolla Zsuzsanna írása.

Hajóval jöttek a bajor testvérek – Egyházunk jelen helyzetével ismerkedtek

A csoport tagjai

A Rossini hajó Passauból indult, fedélzetén az Ansbach- és Rothenburg Egyházmegyéiből érkező, többségében házaspárokból álló társasággal, akiket Rudolf Fischer vezetett. Ő korábban több évig Brazíliában, majd 1987-2004 között Erlangen mellett Lonnerstadt bei Höchstadt/Aisch-ban volt lelkész, ma azonban Flachslandenben éli nyugdíjas napjait.

A hajóval kikötöttek többek között Bécsben, ahol a császárváros látványosságain kívül az egyik evangélikus gyülekezetet keresték fel. Útjuk során Pozsony volt a következő állomás, ahol a szlovákiai evangélikus püspök, Miloš Klátik fogadta őket.

Budapesten vasárnap a hajó fedélzetén tartottak istentiszteletet, majd egy buszos városnézéssel telt a nap. Este pedig e sorok írója tartott előadást körükben a Magyarországi Evangélikus Egyház helyzetéről.

A beszámoló közben számos érdeklődő kérdést tettek fel, egyházi létszámmal, vezetőkkel, egyházszervezettel, új liturgiával, diakóniai intézményekkel, iskolákkal kapcsolatban. Nagyon tetszett nekik, hogy az egyházról már az Interneten is napi frissítésben jelennek meg hírek és többen ígérték, ellátogatnak majd honlapunkra is.

Örültünk a közös találkozásnak, annak, hogy több évtizede immáron jó kapcsolatok állnak fenn egyházaink között, amelynek jegyében már számos találkozásra nyílt alkalom. Ennek jó példája volt a tegnapi is: ők nem csak olcsó utazási lehetőséget láttak a hajókirándulásban, hanem ismereteik bővítésére és kapcsolatok építésre is felhasználták az utazást.

Ma Esztergom felé vették az irányt, ahol a katolikus egyházi életbe tekintenek be, hogy aztán élményekkel telve térjenek majd haza, Németországba.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben