Gáncs Péter püspök imádságot mond a holokauszt roma áldozataiért

Létrehozás: 2009. július 30., 12:19 Legutolsó módosítás: 2009. július 30., 12:20

Budapest – Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány kuratóriumi elnökének meghívására augusztus másodikán 18 órakor Gáncs Péter evangélikus püspök is részt vesz Budapest IX. kerületében, a Nehru parton felavatott Roma Holokauszt Emlékműnél megrendezésre kerülő, a Holokauszt Roma Áldozatainak Emléknapja alkalmából tartott gyászünnepségen és koszorúzáson. Szöveg: Bolla Zsuzsanna

Gáncs Péter püspök imádságot mond a holokauszt roma áldozataiért

A Nehru parton lévő Roma Holokauszt Emlékmű

Gáncs Péter, a felkérés szerint imádságot fog mondani az áldozatokért.

Mint ismeretes, az Alapítvány 1996 óta minden év augusztus másodikán virrasztással egybekötött gyászszertartásra hívja a roma holokauszt áldozataira emlékezni, gyertyát gyújtani szándékozó embereket, közösségeket. Ezen alkalmak, az erkölcsi főhajtás mellett, figyelemfelhívások is: nem lehetünk közönyösek a jelen kor rasszista tendenciáival, a  kirekesztettséggel, gyűlölettel, és erőszakkal terhes jelenségeivel szemben. A Nehru parton 2006-ban avatták fel az emlékművet, ahol azóta ezt a rendezvényt tartják.

Az idei megemlékezés szervezésében részt vett a Phralipe, a Romaversitas Alapítvány és az Országos Cigány Önkormányzat, valamint szerepet vállalt a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom és a Holocaust Dokumentációs Központ is. 

Az augusztus másodikán 18 órától kezdődő gyászünnepségen a roma kulturális és művészi élet kiváló képviselői is fellépnek majd: a komolyzene, a jazz, a népzene hangján szólalnak meg a siratók, rekviemek.  

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

roma,holokauszt,püspök

Elküldte Szabó-Pap Gabriella idő 2009. augusztus 03., 13:08
Szép és tiszteletreméltó az evangélikus püspök részvétele a
rendezvényen. Sajnálatos, hogy a sajtó nem említette meg, pedig a Népszabadság bennünket cigányellenességgel vádoló, a szarvasi iskolában történteket taglaló cikke után ennek az információnak közreadása lett volna méltó, hallgatólagos bocsánatkérő gesztus részükről.