Felhívás az emberi méltóság védelmének érdekében

Létrehozás: 2009. november 19., 08:41 Legutolsó módosítás: 2009. november 19., 08:42

BUdapest – November 17-én aláírták a történelmi egyházak képviselői is azt a felhívást, amelyet az emberi méltóság védelmének érdekében tett közzé Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke. A felhívás eredeti szövegét az alábbiakban közöljük:

Közös felelősségünk, hogy Magyarországon, különösen a közbeszédben, a nyilvános szereplések alkalmával ne sérüljön az egyenlő emberi méltóság elve és ne nyerjen teret a keresztényellenes, rasszista, antiszemita, magyarellenes  retorika.

A felhíváshoz csatlakozó személyek az általuk képviselt szervezetek nevében is elkötelezik magukat az emberi jogok az egyenlő méltóság védelme érdekében és visszautasítanak minden olyan sértő megnyilvánulást, amely személyek vagy csoportok ellen irányul, azok vallási hovatartozása vagy nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozása miatt.

Hazánk XX. századi történelme során számos olyan jogsértést követtek el, amelyek máig ható következményekkel járnak. Különösen igaz ez a nemzeti szocializmus és a kommunizmus áldozataira.

A felhíváshoz csatlakozók fontosnak tartják a másoknak fájdalmat okozó történelmi sérelmek tiszteletben tartását, s mindenkit arra hívnak fel, hogy sem szóban, sem cselekedettel ne sértse meg az áldozatok emlékét.

Kezdeményező: Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke 

Támogatók: 

Dr. Erdő Péter, bíboros, esztergomi érsek,

Magyarországi Róma-Katolikus Egyház 

Dr. Bölcskei Gusztáv, püspök

Magyarországi Református Egyház 

Ittzés János, elnök-püspök

Magyarországi Evangélikus Egyház 

Dr. Feldmájer Péter

a MAZSIHISZ elnöke 

Balog Zoltán, parlamenti képviselő,

az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil

és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke

Linkek
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben