Evangélikus segélyt vittek Pitvarosra

Létrehozás: 2010. június 28., 09:28 Legutolsó módosítás: 2010. június 28., 09:52

Pitvaros – A Déli Evangélikus Egyházkerület elnökségének kezdeményezésére egyházunk diakóniai szolgálata a hétvégén ruhaadományokat juttatott el Pitvarosra, a múlt heti viharkárokban érintett rászoruló családok részére. Szöveg és fotó: Buda Annamária, Mekis Viktória

Június közepén Csongrád megye és Békés megye déli határán tornádószerű vihar és jégeső söpört végig. A vihar több lakóépületben helyrehozhatatlan károkat okozott, Pitvaroson nyolc családot költöztettek ki az életveszélyessé vált házaikból. A pitvarosi templom tetőzetét a vihar megrongálta, a beázott templom plafonjáról a vakolat több helyen is lehullott, az orgona beázott, a templomtorony kerengője életveszélyessé vált. A templomban nem lehet istentiszteletet tartani, a mellette lévő parókián az ablakokat beverte a jégeső.

Gáncs Péter déli egyházkerületi püspök és Lengyel Anna kerületi felügyelő kezdeményezésére a diakóniai szolgálat korábbi felhívására Békéscsabán, az Evangélikus Szeretetotthonban és az Evangélikus Gimnáziumban összegyűjtött ruhaadományokat juttatta el a diakóniai szolgálat képviseletében dr. Mekis Viktória, a békéscsabai evangélikus egyházközség által rendelkezésükre bocsátott kisbusszal Pitvarosra. Egyházi intézményeink dolgozói és diákjai közel ötvenzsáknyi ruhát, cipőket és ágyneműt gyűjtöttek össze a rászorulóknak.

Az adományok szétosztásában a viharkárokkal érintett három település (Pitvaros, Ambrózfalva, Csanádalberti) lelkésze, Csonka Zsuzsanna és a pitvarosi gondnok Dénes Erzsébet működik közre.

A településekre zúduló jégeső nem csak az épített környezetben okozott károkat, a fákon nem maradt sem levél, sem kéreg, a mezőgazdasági földeken felismerhetetlen, hogy tavasszal a gazdák milyen növényeket vetettek, a szabadban tartott háziállatok elpusztultak. Mindez a mezőgazdaságból élő helyiek egész évi megélhetését tette bizonytalanná. A kialakult krízishelyzetben lévők megsegítésére a déli egyházkerület elnöksége további segélyakciókat szervez.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben