Evangélikus Életmódtábor Orosházán – „Sok függ a lelkészek hozzáállásán!”

Létrehozás: 2009. július 27., 21:32 Legutolsó módosítás: 2009. július 28., 18:21

Orosháza – Július 23. – 25. között Orosházán került megrendezésre a III. Evangélikus Életmódtábor, amelynek vezetője, Bogdányi Mária áldott alkalomként tekint az elmúlt pár napra és lelkesen beszélt nekünk a tapasztalatokról. Szöveg: Bolla Zsuzsanna. Fotó: Bogdányi Gábor.

 
 
Evangélikus Életmódtábor Orosházán – „Sok függ a lelkészek hozzáállásán!”

Közös kerti sütögetés a tábor búcsúestjén

A tábort eredetileg Szarvasra szervezték, de nem jött össze a kellő időben a létszám, viszont kiderült, hogy a megadott időpontig szinte kizárólag Orosházáról jelentkeztek érdeklődők. Ribár Jánosné, Edit bíztatására ezért helyben, azaz Orosházán szervezték meg a tábort, egyfajta „napközis” jelleggel, azaz a résztvevők nem külön szálláshelyre, hanem az otthonukba mentek esténként aludni, napközben pedig a gyülekezeti teremben és egy üres szolgálati lakásban folytak az előadások, és természetesen a gyakorlati alkalmazás, az ételkészítés is.

„A gyülekezet lelkészei, Ribár János és Deák László mindenben készségesen a rendelkezésünkre álltak – mesélte Bogdányi Mária. – A tábort sajnos még mindig nem tartják szívügyüknek a lelkészek, és nem sokan hirdették, pedig fontos lenne a tudatos fogyasztás, a teremtésvédelem, az egészségvédő életstílus propagálása. Testünk a lélek temploma, amit nem szabad tönkretennünk, hanem ugyanúgy ápolnunk kell, mint ahogyan a lelkünket. Jásdi Beáta evangélikus újságíró, szerkesztő a Kiskegyed Fittben és a Gyöngyben is meghirdette ezt a lehetőséget, így voltak végül olyan résztvevők is, akik Miskolcról, Nagykőrösről és Budapestről jöttek, és katolikus vagy református felekezethez tartoztak. Érdekes volt megtapasztalni, hogy ők egyből értették: nem ezoterikus dologról van szó, hanem egy keresztény kezdeményezésről. Természetesnek vették, hogy velünk együtt részt vettek a napi imádságokon és a liturgiát is együtt végezték velünk.”

A táplálkozással kapcsolatos elméleti ismereteket és gyakorlati sütés-főzést különböző, kevéssé ismert keleti- és nyugati mozgásformák bemutatása és megtanulása egészítette ki. Ezek közé tartozott a nordic walking, a botokkal segített „északi gyaloglás” és a reggelente végzett távol-keleti „Wai Tan Kung”-csikung 12 gyakorlata, melynek során körülbelül 45 perc alatt erővel és lendülettel töltődtek fel és megmozgatták a test minden részét.

Burián László, élelmiszeripari mérnök a nagyüzemi tartósításról tartott vendégelőadást. Ő korábban a Nagykőrösi Konzervgyárban dolgozott és mára egy biozöldségeket és gyümölcsöket tartósítószermentesen feldolgozó cég (Vitafood termékek) vezetője. Ő és felesége egészen gyakorlati tartósítószer-mentes befőzési tanácsokat adott az érdeklődőknek.

A német dr. Max-Otto Bruker, táplálkozástani professzor idén lenne száz éves. Az általa létrehozott iskolában szerzett életmód-tanácsadó oklevelet Benda Judit, aki a természetes, tudatos táplálkozást hirdetve Budapesten főzőiskolákat tart. Az ő tanítványa Bogdányi Mária is, aki ebben a táborban számos egészséges ételt készített el a résztevőkkel közösen.

„A professzor elmélete szerint a bio- és vegyszermentes élelmiszerek mellett vannak olyan ételek, amelyeknek feltétlenül benne kellene lenniük napi táplálékaink között ahhoz, hogy immunrendszerünket erősítsék” – magyarázta Bogdányi Mária. – Ezek a teljes kiőrlésű termékek (mind a hét gabonaféléből: búza, rozs, barnarizs, árpa, zab, köles, kukorica), napi három kanál friss kása, friss zöldség és gyümölcs, hidegen sajtolt olajok, természetes zsírok. A professzor szerint tilos lenne, finomított cukrokat, finomított lisztet, finomított zsiradékot, olajat, margarint és egyes arra érzékeny embereknek megfőzött gyümölcsöket (gyümölcslé, lekvár) fogyasztani. A napi táplálék egyharmadának nyersnek kellene lennie. Az elmélet mellett megpróbáltunk recepteket és gyakorlati tanácsokat is adni, hogy ha hazamennek a résztvevők, akkor ezeket a napi életükbe is integrálhassák.” 

Kedvcsinálóként pár receptet közlünk:

Teljes kiőrlésű tönkölykenyér

500 gramm frissen őrölt bio tönkölybúza

330 gramm langyos víz

¼ élesztő (5 dekás sárga papiros élesztő negyede!)

2 kiskanál só

Az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk, egy órát kelni hagyjuk. Alaposan újra átgyúrjuk. Kivajazott és lisztezett téglaformájú (30 cm hosszú) formába tesszük, sütőben 200 fokon 50 percig sütjük. Egy sütőbe 3 db ilyen forma fér bele egyszerre. Célszerű egyszerre többet sütni, mivel egy hétig eláll. 

Vöröslencsekrém 

fél zacskó vöröslencse (nincs héja, könnyen emészthető)

1 fej hagyma

1 kiskanál hidegen sajtolt olaj

só, babérlevél, vegamix (só nélküli szárított zöldségőrlemény) 

A vöröslencsét a fűszerekkel feltesszük főzni. A hagymát az olajon megdinszteljük és a megfőtt lencsébe keverjük. Turmixoljuk és kihűtjük. Kiváló kenyérre való. Friss zöldségekkel fogyasszuk! 

Grízpuding gyümölccsel 

teljes kiőrlésű bio tönkölydara

mazsola

szilva

méz, fahéj, csipet só

egy evőkanálnyi vaj 

Forrásban lévő vízbe tönkölydarát és csipet sót szórunk és folyamatosan kevergetjük, végül kizárjuk és a fedőt rajtra hagyjuk, hogy megdagadhasson. (A szokásos tejbegríz módszerrel, csak itt most vízben főzzük.)

Belekeverjük a mazsolát és egy kevés mézet és egy tepsire simítjuk a grízes elegyet, ott hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, csodálatosan szeletelhető. Közben elkészítjük a gyümölcsös öntetet. A szilvát kimagozzuk és kisebb darabokra összedaraboljuk. A vajat serpenyőbe tesszük és néhány percig megfuttatjuk rajta a szilvát. Végül kis fahéjjal, esetleg mézzel ízesítjük.

A tányérokra daraszeletet teszünk és rámerjük a kihűlt szilvás öntetet.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben