Elsőként Kaposváron mutatkoztak be a püspök-jelöltek

Létrehozás: 2011. január 16., 13:13 Legutolsó módosítás: 2011. január 18., 14:14

Kaposvár – Az egyházi stratégia és struktúra kérdéseiről, illetve a szociológiai felmérés eredményeiről beszélt Bencze András és Szemerei János január 15-én, szombaton délelőtt a kaposvári evangélikus templomban. Az előadások után a helyből és a környező gyülekezetekből érkezett lelkészek és hívek fórumbeszélgetés keretében tehették fel kérdéseiket a két püspök-jelöltnek. Szöveg: Adámi Mária. Fotó: Szemerei Gergő.

 
 

A nyitó előadásban Bencze András hangsúlyozta, hogy az egyház mai állapotában és szerkezetében ne az ijesztőt, hanem a jót, a lehetőségeket lássuk meg. A jövőre nézve kiemelte az általános hittan- és erkölcstanoktatás bevezetésének, valamint a kis gyülekezetek támogatásának fontosságát. A kistelepülési támogatás erősítésére az állam felé is lépéseket kellene tenni.  

Szemerei János elmondta, hogy véleménye szerint a struktúra kérdése kilóg a másik két téma közül, mert azzal az egyházban eddig érdemben nem foglalkoztak. Pedig a jövő érdekében kikerülhetetlen, hogy feltegyük a kérdést: megfelelő-e a keret, ami jelenleg fennáll. Tervei között említette ezen kívül az evangélikus identitás erősítését és az egyház különböző rétegei, irányzatai közötti közös nevező keresését. Hangsúlyozta, hogy az egyház igazán fontos szintje a gyülekezetek szintje, mert az emberek ott élnek. 

A fórum során többek között a hitoktatással, a vezetési szemlélettel, a problémakezeléssel, a misszióval, a liturgiával és a központi fizetéssel kapcsolatos gondolataikat fejthették ki bővebben a jelöltek.

A délelőtti kaposvári bemutatkozás után a két jelölt délután Székesfehérváron is tartott fórumot, ahol szintén hasonló kérdéseket feszegettek a résztvevők.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben