Dr. Fabiny Tamás a német evangélikus püspöki konferencián járt – mellékelve a sajtótájékoztató közleménye

Létrehozás: 2009. március 12., 16:29 Legutolsó módosítás: 2009. március 12., 16:59

Güstow – Dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) külügyi munkáért felelős püspöke március 7-9. között részt vett a VELKD (Egyesült Német Evangélikus Egyház) püspökeinek éves konferenciáján Güstrowban (Németország). A konferencia fő témája a család volt. A sajtótájékoztató közleményét mellékeltük.

Dr. Fabiny Tamás a német evangélikus püspöki konferencián járt – mellékelve a sajtótájékoztató közleménye

Dr. Fabiny Tamás

A VELKD a konferencia után a következő sajtóközleményt adta ki (Forrás: velkd.de)

A gyülekezeteknek segíteniük kell a hit terjesztésében a gyerekek felé

Az Egyesült Német Evangélikus Egyház  (VELKD) úgy látja, hogy manapság a családi formák sokféleségben léteznek, amelyeket az egyháznak is komolyan kell vennie.
Ebben a helyzetben a VELKD, vezető püspökének, Dr. Johannes Friedrichnek (München) kijelentéséhez tartja magát, aki a házasság és a család képét tartja különösen fontosnak.
„Ezzel egyidejűleg azonban fontos, hogy a család fogalmát újraértékeljük” – mondta Friedrich a március 9-én tartott sajtótájékoztatón, a VELKD Güstowban rendezett püspöki konferenciájának zárásakor.
A püspök azt javasolta, hogy „nagy figyelmet fordítsunk azokra az emberekre, akik gyerekeket gondoznak és szülőknek adnak tanácsokat.”
A „Család – Tanácsadásról és az elementáris életformák változásáról" témájú konferencia végén a püspök beszédében leszögezte: „Az egyház feladata, hogy bátorítsa a szülőket a gyerekvállalásra és arra, hogy a gyerekek lehetőleg családban nőjenek fel.”
A püspök az egyházi gyülekezetek különleges feladatát abban látja, hogy segítsenek a szülőknek a keresztény hit közlésében. A férfiak és a nők közötti egyenjogúság jegyében azonban még van min dolgozni. A püspök véleménye szerint a férfiaknak bátrabban kellene a nevelésben szerepet vállalniuk, akár a gyerekek első éveiben is. De ehhez persze a munkaadók támogatására is szükség lenne. Éppígy változtatni kellene a társadalomban kialakult férfiképen is. A nevelést nem csak nőkre kellene bízni. A megfelelő munkakörökben azonban gyakorlatilag csak nőket foglalkoztatnak.
A püspök véleménye szerint a nevelőnők túlságosan alul vannak fizetve és talán a jobb fizetések csábítóbbá tennék ezeket a szakmákat a férfiak számára is.
A vezető püspök helyettese, Jochen Bohl püspök (Drezda) arra utalt, hogy a civil szolgálatot teljesítő katonákat is alkalmaznak már óvodákban, valamint gyerek napközi otthonokban és az ezzel kapcsolatos első tapasztalatok nagyon pozitívak. Ezzel megnő az esély arra is, hogy később ezek a férfiak esetleg nevelői szakmák iránt fognak érdeklődni.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben