Csákvári kórustagok énekeltek az Aktion Fastenopfer 2010 megnyitóján – Rengeteg fotóval!

Létrehozás: 2010. február 25., 13:15 Legutolsó módosítás: 2010. február 25., 13:27

Csákvár – Bicske – Neumarkt – „Reményt adni” – Ezzel a mottóval indította el a Bajor Evangélikus Egyház hagyományos böjti adománygyűjtési programját (Aktion Fastenopfer 2010), amelynek megnyitójára „Bajorország szívében”, Neumarkt városában került sor 2010. febr. 19-21. között. – Az alkalomról az Evangélikus Életben (2010. 02. 28.) is olvashatnak majd. – Szöveg: Szebik Károly. Fotó: Bokor Béla. Képek: 1-7 – Neumarkt, 8-22 – Bicske.

Az 1992 óta meghirdetett gyűjtési akció célja a közép- és kelet-európai országok támogatása, melyből korábban több alkalommal számos magyarországi projektet is segítettek. Az idén összegyűjtésre kerülő pénzt az odesszai evangélikus ifjúsági felelős, Alexander Gross lelkész és családja számára épülő lelkészlakás költségeire fordítják majd.

A gyűjtés ünnepi megnyitója szombaton volt Neumarktban, ahol a meghívottak között jelen voltak a gyűjtésben közreműködő Martin Luther Szövetség képviselői, valamint ukrán, román, cseh és magyar evangélikus vendégek is, akik prospektusokkal, élő kapcsolatokból származó tárgyi emlékekkel, fényképekkel és jellegzetes ételeikkel adtak „ízelítőt” hazájukról és szolgálati területeikről a „Találkozások piacán”.

A csákvári evangélikus gyülekezet Harmonia Floriana Kórusa több mint 10 éve ápol kapcsolatot a neumarkti egyházmegyéhez tartozó pyrbaumi evangélikus gyülekezet St. Georg's Gyülekezeti Kórusával, így az idei alkalmon a magyarok is meghívott vendégként szolgálhattak, közös zenés áhítaton a neumarkti Krisztus-templomban.

A csákváriak a zeneirodalom egy-egy korszakából vittek példát (magyar népdal, Esterházy Pál, Szokolay Sándor), míg a pyrbaumi testvérkórus gospel énekekkel tett bizonyságot, a koncert végén pedig közösen is énekeltek.

Vasárnap az ünnepi istentiszteleten Joel Ruml cseh püspök hirdette a reménység evangéliumát, majd ünnepélyesen meghirdették az egész Bajorországra kiterjedő adománygyűjtést. Az istentiszteletet követő városi fogadáson is a gyülekezet énekkara színesítette a köszöntőket.

„Reményt adni" nem csak Bajorországban vagy Ukrajnában lehet. Az utazás előtti vasárnapon a csákvári kórus a bicskei evangélikus templomban tartott zenés áhítatot a templom külső felújítása javára.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben