Bőnyben jártak vasárnap egyházunk Diakóniai Szolgálatának munkatársai

Létrehozás: 2010. június 28., 17:52 Legutolsó módosítás: 2010. június 28., 18:13

Bőny – A Magyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai Szolgálatának munkatársai a hétvégén a bőnyi árvízkárosultaknak szállítottak lakástextíliából, illetve gyermek-, felnőttruhából álló adományt. Az adomány a Johanneum Diakóniai Központ (Szombathely) és a Johannita Segítőszolgálat, valamint a Győri Evangélikus Szeretetház felajánlásaiból gyűlt össze. Az adományok eljuttatása mellett a károk felmérése is fontos feladat volt. Szöveg és fotó: Buda Annamária

A károsultakhoz Magassy Zoltán helyi lelkész segítségével jutottak el a szolgálat munkatársai. Az újjáépítési munkálatok támogatásához és a további adományok eljuttatásához elengedhetetlen, hogy közvetlenül a kárt szenvedettek mondják el problémáikat, nehézségeiket. A győr-mosoni egyházmegye és a győri egyházközség jelentős pénzadománnyal támogatta a települést június hónap folyamán.

A Győr melletti Bőnyben május közepén következett be a tragédia, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső következtében. A falu közel egyharmadát árasztotta el a víz. A településen lakókat teljesen váratlanul érte a természeti katasztrófa.

A faluba beérkezőt a főutcán barátságos kép fogadja. Azonban közeledve az árvízzel érintett részekhez, megdöbbentő látvány tárul fel. A házak előtt hatalmas méretű homokzsákrakások állnak, a házak falai süllyednek, penészednek. A helyiek arról mesélnek, hogy az idő előre haladtával a pusztítás egyre több nyomát fedezik fel lakóhelyükön.

Többen nekiláttak a házak renoválásának, azonban az egyedülálló idősek nagyon nehezen küzdenek meg testileg is, és mentálisan is az újjáépítéssel. Az el nem hordott homokszákok gátolják a kiszáradást, ugyanakkor a helyiek félnek is, hogy a júliusra jósolt esőzések ismét visszahozzák a vizet, ezért sem látnak neki a bontásnak.

A Magyarországi Református Egyház gyülekezeti házába érkeznek a településre szánt adományok, önkéntesek segítik a szétosztást, a nyugdíjas jegyzőnő vezetésével.

Az adomány eljuttatását dr. Szilvásyné Peregi Eszter, a Győri Evangélikus Szeretetház intézményvezetője és Buda Annamária diakóniai osztály vezetője végezték, további segítséget Szabó Jenőné, a Johanneum Diakóniai Központ igazgatója nyújtott.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben