Az igazi centrum Jézus Krisztus! – Sajtótájékoztató a Szélrózsáról

Létrehozás: 2010. július 13., 13:22 Legutolsó módosítás: 2010. július 13., 13:44

Budapest – 2010. július 13-án a Deák téren a gyülekezet imatermében sajtótájékoztatót szerveztek a Szélrózsa VIII. Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozóval kapcsolatban. Az eseményen részt vett Gáncs Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke, aki a misszióért és ifjúságért is felelős püspök a Magyarországi Evangélikus Egyházban, valamint Smidéliusz Gábor evangélikus lelkész, Szélrózsa atya és Barthel-Rúzsa Zsolt a találkozó sajtószóvivője. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

A megjelent újságíróknak Gáncs Péter püspök először is arról beszélt, hogy bár a Szélrózsa plakátját látva sokan a nemrégiben befejeződött futball vébére asszociálhatnak, mégis ez a rendezvény nem a fociról szól.

„A Középkezdés Veled! szlogenben a hangsúly a Veled szón van, azaz Jézus köré rendeződünk majd ezen a találkozón, mi, evangélikusok. Nem a foci, nem a játék, nem a koncertek és nem pusztán a kulturális programok kapnak itt szerepet, hanem az igazi centrum, Jézus Krisztus” – hangsúlyozta a püspök.

Smidéliusz Gábor Szélrózsa atya a találkozót szervező Tizek koordinátorként, valamint 300 munkatárs vezetőjeként a fesztivál sokrétűségéről szólt, felhívva a figyelmet a napok programjaira. „Ez a fesztivál azért más, mint a többi, mert keresztény, Jézus központú, biblikus, lelki és spirituális. Mivel a hagyományos egyházi kapcsolódási felületek a fiatalok számára már nem egyértelműek, ezért szükség van új utakra. A találkozó a gyülekezetek számára is inkubációs eszköz, hiszen kísérleti jelleggel kipróbálunk mindenféle alkalmakat is, mint például a Tamás mise vagy új liturgikus formák, amelyeket aztán a gyülekezetekben alkalmazhatunk – magyarázta Smidéliusz.

Zsidóság, szlovákság és cigányság súlyponti témák köré fonódnak a szálak, lesznek fórumbeszélgetések, előadások, püspökök órája, komolyzene, könnyűzene, népzene is, meg lehet tekinteni a szarvasi nevezetességeket, sétahajókázás, lovas kocsizás is lesz – sorolta a programokat a Szélrózsa atya, aki a spirituális oldalról is beszélt:

„Az utánunk jövő, mondjuk úgy Y generációnak nagy a spirituális igénye, ezért délelőtt lesznek bibliatanulmányok, csoportos beszélgetések. Sokrétű istentiszteleti alkalmakat is kínálunk, lesz Tamás-mise, zenés áhítat, könnyűzenés istentisztelet, több helyszínen áhítat, Nikodémusok órája az éjszaka virrasztóknak, csendsátor, a visszavonulásra, lelkigondozásra vágyóknak.”

Smidéliusz Gábor újságírói érdeklődésre azt is elmondta, hogy a találkozónak körülbelül 40 millió forintos a költségvezése, amelynek 40 százalékát az egyház fedezi, 60 százaléka pedig a részvételi díjakból, szponzori támogatásból és pályázatok révén jön össze.

Eddig mintegy ezer előregisztrált jelentkezett, s a rendezők szeretnék, ha Békés megyéből minél többen eljönnének. Kőszegen majdnem háromezren voltak, jó lenne, ha most is legalább ennyien jönnének el.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben