A világ bármely pontján tud már segíteni a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Létrehozás: 2010. március 25., 11:18 Legutolsó módosítás: 2010. március 25., 11:21

Budapest – 2010. március 24-én új humanitárius világszervezet alakult ACT Alliance néven , amely a világ egyik legnagyobb humanitárius testületeként 1,5 milliárd dolláros büdzsével rendelkezik. A szervezet a világszerte megtalálható több mint 100 egyházi hátterű nemzetközi segélyezéssel és fejlesztéssel foglalkozó szervezet szövetsége, amelynek tagja a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is – tudta meg szerkesztőségünk Fekete Dánieltől, a MÖSZ sajtóreferensétől.

„Az ACT Alliance a több évtizedes múltra visszatekintő, katasztrófa-segélyezéssel foglalkozó ACT International and Development és az ACT Development tagszervezeteinek egyesüléséből alakult meg a mai napon, s lett a két genfi székhelyű szervezet közös koordinációs irodája – mondta Fekete Dániel. – Az új szövetség megalakulását ezentúl március 24-én ünnepli a világ összes ACT tagszervezete, így a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is.”

Az ACT Alliance folyamatosan segíti a világ legszegényebbjeit, harcol az embereket érő igazságtalanságok és az emberi szenvedés ellen. A tagszervezetek világszerte dolgoznak évtizedek óta és jelenleg is a rászoruló közösségekben, így ők azok, akik egy katasztrófa esetén azonnal készen állnak a munkára, s a segítségnyújtás frontvonalában végzik dolgukat. 

A szövetség a legutóbbi súlyos természeti katasztrófák esetében is elsőként mozdult meg. Az ACT Alliance a haiti katasztrófa első napjától a humanitárius segélyezésben és az újjáépítésben is élén jár. Január 12. előtt már kilenc ACT tagszervezet nyújtott humanitárius segítséget az országban, így azonnal meg tudták kezdeni a földrengés miatt bajba jutottak ellátását. Az ACT Alliance, az egész világot átszövő óriásszervezetként, hat héttel később szintén azonnal segíteni tudta a chilei földrengés túlélőit is. A szervezet a dél-amerikai kontinensen kívül, folyamatos humanitárius és
fejlesztési munkát végez tagszervezetein keresztül a világ legszegényebb és legveszélyesebb gócpontjain, többek között Afganisztánban, Szudánban, Csádban, Etiópiában, Kongóban, Irakban vagy Gázában.

A szövetség alapító tagjaként, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet nemzetközi partnerszervezeteivel együttműködve rendszeresen vesz részt a világ különböző pontjain történő humanitárius katasztrófák utáni segélyezésben. Ezen együttműködés keretében tudja azonnal megkezdeni hatékony munkáját anélkül, hogy jelentős költségen 5-10 fős stábot utaztatna a helyszínre. A humanitárius munkavégzés közbeni nemzetközi koordináció szükségességét többek között ezen okok miatt is hangsúlyozza régóta az Ökumenikus Segélyszervezet. 

John Nduna főtitkár elmondta: a szövetség létrehozása azt jelenti, hogy az ACT Alliance humanitárius és fejlesztési munkája képes elérni a világ minden sarkába. „Az ACT tagság széles kiterjedésű, a világ minden pontján megtalálhatók tagszervezetei, akik beágyazottak a civil társadalmak minden egységébe. Mindenhol találhatók egyházak, így mindenhol jelen van az ACT. A szervezet hatalmas és munkája minden téren pozitív hatással van a világ legszegényebb közösségére."

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben