A Reformációi Emlékbizottság ülésén részt vett az LVSZ főtitkár-helyettese és a leköszönő indonéz nagykövet is

Létrehozás: 2011. február 16., 19:30 Legutolsó módosítás: 2011. február 17., 09:32

Budapest – 2011. február 16-án került sor az Északi Egyházkerület Püspöki Hivatalában a Reformációi Emlékbizottság soron következő ülésére. Az alkalmon a bizottság tagjai két fontos személyt is vendégül láttak. Itt volt Lutheránus Világszövetség főtitkár-helyettese, Ralston Deffenbaugh, aki az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház tagja és tiszteletét tette H.E. Mangasi Sihombing korábbi indonéz nagykövet, aki előadást tartott a batakok néprajzi szokásairól és vallásáról. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

A bizottság ülésén dr. Fabiny Tamás püspök, bizottsági elnök rövid áhítata után Ralston Deffenbaugh kapott szót, aki a Lutheránus világszövetség részéről üdvözölte azt, hogy egyházunk komoly lépéseket tett már meg a reformáció 500. évfordulójának méltó megünneplése érdekében. Számra magánemberként is nagy öröm volt, hogy újra itt lehetett országunkban, hiszen utoljára 1984-ben, a Lutheránus Világszövetség Budapesten rendezett nagygyűlésén lehetett itt.

Elmondta, hogy a Lutheránus Világszövetség is épp a közepén van egy intenzív stratégiai tervezési folyamatnak, amely a reformációi évfordulót készítené elő és az éveknek, hazánkhoz hasonlóan valamiféle tematikus témát találnának.
„Szeretnénk, ha az évforduló nem csak egyfajta győzelemként ünnepeljük, vagy egyfajta egykor volt történelmi eseményként, hanem az egyház állandó megújulásának (semper reformanda) jegyében tekintsünk rá” – mondta Deffenbaugh, aki kitért arra is, hogy jó lenne, ha más egyházakkal (más protestánsokkal és a római-katolikus egyház tagjaival) együtt tudnánk ünnepelni. A főtitkár-helyettes személyesen is imádságban gondol az évfordulóra, és reméli, hogy a Biblia és az evangélium emberekhez való eljuttatása is a középpontba kerül majd.

A nap hátrelévő részében dr. Fabiny Tibor a Luther-sorozat kiadásáról és egyéb, a lutheri életműre vonatkozó szakirodalmi munkák készítéséről beszélt, valamint elfogadták a Balás Gyula és Kondor Csilla által beterjesztett, javított és pontosított szimbolikus logót is.

A bizottság elfogadta az idei költségvetési tervezetet is, majd pedig a később érkező Mangasi Sihombing korábbi indonéz nagykövet tartott előadást a batakok néprajzi szokásairól és vallásáról.

A nagykövet kíséretében érkezett Fal Beáta tolmács, Inggrid Rosalina, az új indonéz nagykövet másodtitkára, valamint Debreceni István, nyugalmazott nagykövet, aki hivatásos diplomataként ázsiai országokban szolgált, többek között 1988 és 1992 között nagykövetként képviselte hazánkat Indonéziában.

A bizottsági ülés berekesztése után átadták Mangasi Sihombingnak a Magyarországi Evangélikus Egyház rangos elismerését, a Prónay Sándor-emlékplakettet, amelyről külön tudósításban számolunk be.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben