A Reformációi Emlékbizottság megbeszélésén jártunk – Képekkel!

Létrehozás: 2010. június 09., 15:49 Legutolsó módosítás: 2010. június 10., 08:13

Budapest – 2010. június 9-én tartotta soron következő ülését a Reformációi Emlékbizottság, amelynek feladata, hogy a reformáció 2017-ben megünneplésre kerülő 500. évfordulója kapcsán tartandó megemlékezéseket előkészítse. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Az ülés előtt az új liturgikus könyv alapján dr. Fabiny Tamás vezetésével tartottak áhítatot a bizottság tagjai.

Ezután dr. Hubert Gabriella számolt be arról, hogy halad azoknak a kiválasztott műveknek digitalizálása, amelyek majd a www.reformacio.500.hu honlapra is olvasható és kereshető formátumban felkerülnek majd.

Ezután Harmati Béla László a készülő egyházművészeti kötetről beszélt, ennek szerkesztésére megnyerték Krähling Jánost és készül a tartalomjegyzék is. Dr. Csepregi Zoltán a néprajzi- és az egyházzenei könyvek körvonalazódásáról beszélt, valamint ismertette azt a listát, amelyet Kertész Botonddal együtt azokról a magyarországi evangélikus lelkészekről készítettek, akik a reformációtól (1517) a zsolnai zsinatig (1610) tartó időszakban szolgáltak.

Ezután a különböző gyülekezeti programok felvázolása következett, az ezek szervezésével kapcsolatos tudnivalókat vitatták meg a bizottsági tagok.

Iskolák számára szeretnének a következő tanévekre különböző pályázatokat meghirdetni, ezek témáinak, ötleteinek összeszedését egy külön albizottság fogja elvégezni.

Egyházunk részt fog venni abban a nagyszabású faültetési projektben, amelyet a Lutheránus Világszövetség szervez Wittenbergben. Feltehetően a bizottság tagjai jövő év tavaszán, egy kihelyezett wittenbergi ülés keretében fogják elültetni majd egyházunk fáját.

Ezután a reformáció.500 projekt arculattervezését vitatták meg az ülés résztvevői.

Az ülésen szó esett még a szlovák testvérek által kiadott térképről, amely szintén kapcsolódik a reformációi emlékévekhez, valamint a zsolnai zsinatról és egy Luther-szobor terveiről is. Örvendetes, hogy a reformációi emlékévekhez kapcsolódva, a bretteniek Melanchthon-kiállítását az idei évben hazánkban is meg lehet majd tekinteni, két helyen is, július 14-én a Szélrózsa-találkozón, augusztus 8-tól pedig a Deák téri gyülekezeti teremben.

A következő ülés 2010. szeptember 29-én lesz, délelőtt tíz órától, az Északi Egyházkerület Püspöki Hivatalában.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben