A Magyarországi Evangélikus Egyház hivatalos közleményt adott ki az EPOT-ról

Létrehozás: 2009. szeptember 14., 14:06 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 14., 14:24

Budapest – Szeptember 12-én a Pestszentimrén lévő Sportkastélyban mintegy 1500 résztvevő jelenlétében került megrendezésre az Evangélikus Presbiterek Országos Találkozója (EPOT). Az együttlétről a Magyarországi Evangélikus Egyház MTI-hez eljuttatott hivatalos közleményét adjuk közre.

A Magyarországi Evangélikus Egyház hivatalos közleményt adott ki az EPOT-ról

Fotó: Bolla Zsuzsanna

Az Evangélikus Presbiterek Országos Találkozóján az ország minden részéből érkezett világi tisztségviselők meghallgatták Prőhle Gergely országos felügyelő helyzetelemzését régiónk, Magyarország és az evangélikus egyház helyzetéről, majd a presbiterek képzésének lehetőségeivel foglalkoztak. 

A Magyarországi Evangélikus Egyház aggodalommal tekint a szociális elesettség növekedésére Magyarországon, mely az egyházat is új feladatok és egyben lehetőségek elé állítja. Fontos, hogy a gyülekezetek mindenütt átérezzék ez irányú felelősségüket és a környezetükben tapasztalható szociális, emberi problémák orvoslásában tevékenyen közreműködjenek. 

A magyarországi evangélikusok jelentős hányada szlovák anyanyelvű. Az egyház már csak ezért is egyértelműen érdekelt a magyar-szlovák viszony mielőbbi rendezésében.Megengedhetetlennek tartja, hogy a reformáció egyik alapértékeként megjelent anyanyelvhasználat joga bármilyen okból sérüljön. 

A Magyarországi Evangélikus Egyház gyülekezetei mindig fontosnak tartották, hogy élő kapcsolatot ápoljanak szűkebb és tágabb környezetükkel, világossá tegyék: az egyház a modern világban is megtalálhatja küldetését. Ennek jegyében az egyház vezetése új módszertannal folytatja világi tisztségviselőinek képzését, hogy így is növelje az egyház és az egész magyar társadalom javára tevékenykedő presbiterek csoportját.

Úti áldás – Ittzés János püspök áhítata – Letölthető hangfájlban!

Maradjanak velünk! – Az Evangélikus Élet játékra buzdította a résztvevőket

Közös éneklések az EPOT-on – Képriport hangfájlokkal!

EPOT – A délutáni program súlyponti kérdése a presbiterek képzése volt

Honnan hová? – Kérdőjelek és felkiáltójelek a találkozón

Félidőben az öltözőben – Köszöntések és Gáncs Péter áhítata

Erős vár a mi Istenünk! – Nyitóének az EPOT-on

Gyülekezés a találkozó előtt – Ismerősök köszöntik egymást

Térzenét hallgathattak az EPOT-ra érkezők – Képriport

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben