„Elvégeztetett!” – Nagyheti sorozat a Deák téren a Munkácsy-trilógiáról

Létrehozás: 2010. április 01., 09:33 Legutolsó módosítás: 2010. április 01., 19:03

Budapest – A nagyhéten, 2010. március 29. – 31. között Munkácsy Mihály képei alapján a Deák téri és a Fasori Evangélikus Gyülekezetek közös imaórai alkalma volt a Deák téri evangélikus gyülekezet nagytermében. Hétfőn este Krisztus Pilátus előtt című képét mutatta be Aradi György, kedden az Ecce Homo (Íme az ember) című képről tartott előadást Pelikán András lelkész. A nagyheti sorozat szerda esti, befejező alkalmának témája a Golgota című Munkácsy kép volt és a két lelkész felváltva tartotta az áhítatot. Szöveg: Morva Judit és Pelikán András. Fotó: Morva Judit

Az esték alapjául egyszerre szolgált Munkácsy egy-egy festménye és a János írása szerinti passiótörténet egy-egy hosszabb részlete. A nagyheti sorozat célja a passió három pillanatának vizsgálatán keresztüli elcsendesedés és elmélkedés volt. Ebben a festmények vázlatai és előtanulmányai, a keletkezések története és későbbi sorsa, a kompozíciós elvek és hangsúlyi pontok egészen új szempontokra irányították a hallgatók figyelmét. Ilyen helyzetben szólalt meg az evangélium, hirdetve Krisztus valamennyiünkért véghezvitt művét.

A háromestés sorozat különleges befejezése volt a szerdai dialógus-prédikáció. A két lelkész Jézus keresztre feszítésének és halálának történetéből hat fontos mozzanatot emelt ki, és ehhez kapcsolta a festmény
egy-egy jellemző részletét. Jézus a festményen kiemelkedik, bőre fehérsége szinte világít, teste tiszta, nem összetört és nem véres. Az evangélium szerint halála előtt a 22. zsoltár szavait személyes imádságaként idézi. A kereszt mellett lévő édesanyját és a szeretett tanítványt úgy bízza egymás gondjaira, ahogyan valamennyiünket az egymásért való gondoskodásra biztat. A képen a távozó alakok között feltűnik egy lovas, vonásai megrendültséget mutatnak. Ez a szereplő nyitja ki a történetet valamennyiünk felé: szívünkben hordozva Jézus halálának drámáját szükséges a hírt megosztanunk másokkal is. 

A hétfő esti alkalmon Gerőfiné dr. Brebovszky Éva lelkésznő, a keddi és a szerdai, befejező estén pedig Cselovszky Ferenc lelkész köszöntötte a sorozatot tartó lelkészeket és az egybegyűlteket. A befejező este után közös csoportkép készítésére is sor került. A két gyülekezet közös lelki töltekezése jövőre a fasori gyülekezetben folytatódik.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben