„Beletörődéssel tudomásul vesszük” – Bajnai Gordonnal egyeztetett egyházunk vezetősége

Létrehozás: 2009. szeptember 29., 16:40 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 29., 17:56

Budapest – Zárt ajtók mögött tárgyalt a négy történelmi egyház vezetőivel Bajnai Gordon miniszterelnök a Parlament Nándorfehérvári termében. A Magyarországi Evangélikus Egyházat Ittzés János elnök-püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő képviselték. A tárgyalásokon az egyházak és a kormány további együttműködésének kérdéseit beszélték meg. Szöveg: Bolla Zsuzsanna

„Megegyezés született arról, hogy a több tárcát is érintő kérdésekben ezentúl Kiss Péter társadalompolitikai miniszter látja el a koordinátori feladatokat, ő lesz az egyházi ügyek illetékese – tájékoztatta szerkesztőségünket Prőhle Gergely országos felügyelő. – Ígéretet kaptunk arra is, hogy a továbbiakban a költségvetés egyházakat is érintő törvénymódosításait minden esetben előbb az egyházakkal is egyeztetni fogják.”

Az egyszázalékos felajánlásokkal kapcsolatban is megegyezés született. Mint ismeretes, az eddigi gyakorlat az volt, hogy az állampolgárok által felajánlott egy százalékot az állam további egy százalékkal egészítette ki. Jövőre azonban ezt a rendszert nem követik, mert az egyházak csak további fél százalék támogatást kapnak.

„A tárgyalásokon az egyházak – tekintettel az ország helyzetére – beletörődéssel tudomásul vették ezt az intézkedést – mondta Prőhle Gergely. – A kormány ugyan a jövő évre lecsökkenti ezt a támogatást, ám a 2011-es költségvetéssel úgy tervezik, hogy visszaállítanák a régi rendet.”

A Magyarországi Református Egyházat Bölcskei Gusztáv, a Zsinat lelkészi elnöke, valamint Tarr Zoltán zsinati tanácsos képviselte. Nem jelent meg a találkozón Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, ezért a katolikus egyházat Ternyák Csaba, egri érsek képviselte. A zsidó hitközségek részéről jelen volt Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ elnöke, illetve Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója. A kormányt Bajnai Gordon miniszterelnökön kívül, Hiller István, oktatási és kulturális illetve Kiss Péter társadalompolitikai miniszter képviselte. Jelen volt Csepregi András, az OKM egyházi kapcsolatok titkárságának vezetője, és Gulyás Kálmán, a szociális tárca szakállamtitkára is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben