„Az emberek el vannak keseredve, és jól esik nekik, ha valaki gondol rájuk” – 1200 adag meleg ételt vittek a vörösiszap károsultaknak

Létrehozás: 2010. október 22., 20:36 Legutolsó módosítás: 2010. október 23., 09:49

Devecser – Kolontár – Orosházi-szarvasi segítség érkezett 2010. október 22-én a vörösiszap sújtotta Devecserre és Kolontárra. Lázár Zsolt evangélikus lelkész vezetésével mintegy 1200 meleg ételt osztottak szét a település lakói között és játékokat is vittek a helyi óvodának. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

„Jó érzés volt látni, ahogyan az egyházak képviselői felvállalták a segítségnyújtást – mondta Lázár Zsolt a helyszínről. – Elsősorban a katolikus plébánia vált egyfajta közéleti centrummá, ide futnak be a kérések, koordinálják a feladatokat, sőt rádiót is működtetnek. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai, a Karitász és a Máltai Szeretetszolgálat emberei is a helyszínen vannak, hihetetlenül sokat tesznek annak érdekében, hogy a helyi lakosoknak segítsenek. Az embereknek nagyon jólesett az a gesztus, hogy mi is ilyen messziről elmentünk, és tettük, amit tenni kellett. Finom ételeket főztünk, ők pedig szívesen vették ezt.”

Arra a kérdésünkre, kiknek a támogatásával valósulhatott meg ez a segítségnyújtás, a lelkész elmondta, hogy orosházi és szarvasi vállalkozókat, a szarvasi az ótemplomi és újtemplomi gyülekezeti tagokat kérték arra, adakozzanak. Az ő áldozatvállalásukból tudtak játékokat vinni, és a főzéshez alapanyagokat venni.

„Klenk József felügyelőnk vállalkozókat nyert meg az ügynek. Rengetegen mozdultak meg. Süteményt adtak a reformátusok, pogácsát és kiflit hoztak egy pékségből, vizet adott egy másik vállalkozó – egyszóval még felsorolni is nehéz, ki mindenki segített ebben a mai ételosztásban” – mondta Lázár Zsolt, aki egy tizenkét fős stábbal érkezett Devecserre.

Először a katolikus plébánia előtt osztottak ételt, majd Kolontárra mentek.

„Az emberek folyamatosan jöttek. Nem csak helyi lakosoknak adtunk az ételből, nálunk ettek a segítők, önkéntesek, dolgozók, tűzoltók is. Sokan nem ételhordókkal vitték el az ételt, hanem sokan műanyag tányérból a helyszínen fogyasztották el azt.”
Az ételosztást nyomon követte a Körös Televízió, akik következő adásukban vetítik le a sokszor megrázó, máskor megható felvételeket.

„Bíztatnék mindenkit arra, hogy aki tud, segítsen – hívta fel a figyelmet Lázár Zsolt. – Nagy szükség van az összefogásra és a támogatásra. Sajnos tapasztaltuk, hogy bár sok segítség érkezett, de fogynak is az önkéntesek. A helyieknek szükségük van mindenkire, aki tehet értük valamit. Az emberek el vannak keseredve, és jól esik nekik, ha valaki gondol rájuk. Egy evangélikus ajkai néni például elsírta magát, amikor az ételt magához véve megtudta, hogy mi az evangélikus egyháztól vagyunk. Egyházunk kicsi, mégis most megmutathatjuk, hogy ha baj van, ránk számíthatnak az emberek.”

 

Linkek
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben