2010: Felhívás az Ordass Lajos- és a Prónay Sándor-díjról

Létrehozás: 2010. május 18., 12:13 Legutolsó módosítás: 2010. május 18., 12:50

2007-ben az országos presbitérium megalkotta szabályrendeletét (I/2007. V. 10.) az Ordass Lajos-díjról és a Prónay Sándor-díjról. A díjak 2010. évi odaítélésére a kuratórium ajánlásokat vár egyházunk tagjaitól.

Emlékeztetőül: az Ordass Lajos-díj olyan feddhetetlen életű, magyar vagy külföldi, felszentelt – akár más felekezetű – személynek ítélhető, aki kiemelkedően sokat tett a magyar evangélikus egyházért. A Prónay Sándor-díj olyan világi személynek vagy intézménynek ítélhető, aki vagy amely kiemelkedő szellemi vagy anyagi támogatással áll a Magyarországi Evangélikus Egyház mellett.

Az ajánlásokat – 1500–3000 leütésnyi indoklással – Zászkaliczky Zsuzsannának, a kuratórium titkárának kérjük eljuttatni augusztus 15-ig. Cím: 1085 Budapest, Üllői út 24. vagy zsuzsa.zaszkaliczky@lutheran.hu.

A fent hivatkozott szabályrendelet az alábbiakban olvasható:

http://kozlony.lutheran.hu/archivum/2007/evangelikus-koezloeny-2007-2.-szam/view

1/2007. (V. 10.) ORSZÁGOS SZABÁLYRENDELET A ORDASS LAJOS-DÍJRÓL ÉS A PRÓNAY SÁNDOR-DÍJRÓL

1.§ (1) Az országos presbitérium Ordass Lajos-díjat alapít, ami annak a felszentelt (aktív vagy nyugalomba vonult), feddhetetlen életű, magyar vagy külföldi lelkésznek adható, aki a magyar evangélikusságért kiemelkedően sokat tett.

(2) A díj az ökumenikus kapcsolatokért sokat munkálkodó más felekezetű papi személynek is odaítélhető.

2.§ (1) Az országos presbitérium Prónay Sándor-díjat alapít, mely díjat azok a magyar és külföldi, világi személyek,űevangélikus egyházi intézmények kaphatják, akik kiemelkedő szellemi vagy anyagi támogatással állnak a Magyarországi Evangélikus Egyház mellett.

(2) A világi mecénások tartozhatnak más felekezethez is.

3.§ (1) Mindkét díjnak két fokozata van: a díj és az emlék plakett.

(2) Az Ordass Lajos-díj és a Prónay Sándor-díj évente egy alkalommal egy-egy személynek ítélhető oda.

(3) Az Ordass Lajos emlékplakett és a Prónay Sándor emlékplakett ajándékba adható, azzal a megkötéssel, hogy évente az országos elnökség 5, a kerületi elnökségek szintén 5-5 emlékplakettet ajándékozhatnak arra érdemeseknek.

4.§ (1) A díjakat hét tagú kuratórium ítéli oda.

(2) A kuratórium tagjai: a kéttagú elnökség, a zsinat lelkészi és nem lelkészi elnökei, illetve az egyházkerületek által delegált egy-egy személy.

(3) Az országos presbitérium a kuratórium munkájának segítésére kuratóriumi titkárt jelöl ki az országos egyház által foglalkoztatott munkavállalók közül, aki a díjak gondozásával kapcsolatos adminisztratív feladatokat ellátja.

(4) A díj odaítélésére ajánlást bárki tehet, az ajánlásokra való felhívást az egyházi sajtóban minden év február 28. napjáig közzé kell tenni. A díj alapításának évében az ajánlásokra való felhívást szeptember 15-ig kell megjelentetni.

(5) Az ajánlásra való felhívás határidőben történő közzététele a kuratórium titkárának feladata.

(6) Az emlékplakettek ajándékozásáról az ajándékozók döntenek.

(7) Valamennyi díjat és emlékplakettet sorszám szerint kell nyilvántartani az odaítélése, illetve elajándékozása előtt. A díjak és emlékplakettek nyilvántartását az országos iroda vezeti.

(8) A díjakkal kitüntetett személyek nevét, valamint az emlékplakettel megajándékozott személyek nevét az egyház hivatalos lapjában meg kell jelentetni, a megjelenésért az országos presbitérium a felelős.

5.§ (1) A díjat oklevél igazolja. A díjhoz pénzjutalom nem jár.

(2) A díjazott a díjon túl más kedvezményben nem részesíthető.

(3) Az Ordass Lajos-díj leírását és fotóját a szabályrendelet 1. számú Melléklete tartalmazza.

(4) Az Ordass Lajos emlékplakett leírását és fotóját a szabályrendelet 2. számú Melléklete tartalmazza.

(6) A Prónay Sándor-díj leírását és fotóját a szabályrendelet 3. számú Melléklete tartalmazza.

(7) A Prónay Sándor emlékplakett leírását és fotóját a szabályrendelet 4. számú Melléklete tartalmazza.

(8) A díjadományozással járó költségeket az országos presbitérium a Magyarországi Evangélikus Egyház éves költségvetésében kell hogy biztosítsa.

6.§ (1) A díjakat, kuratóriumi döntés alapján az országos presbitérium adományozza, melynek átadására minden évben megfelelő nyilvánosság biztosításával, kiemelt egyházi alkalmakon, ünnepélyes keretek között kerül sor, kivéve a díj alapításának évében, amikor a díjak átadására reformáció ünnepén kerül sor.

(2) A díjazott laudációját a kuratórium által kijelölt és fel kért személy az átadási ünnepségen mondja el.

(3) Az emlékplakettek átadására alkalomszerűen, tetszőleges időpontban is sor kerülhet.

7.§ Ez a szabályrendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

Budapest, 2007. május 10.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben