180 éves a penci evangélikus templom – Krisztus a központja életünknek!

Létrehozás: 2010. december 06., 10:34 Legutolsó módosítás: 2010. december 06., 10:39

Penc – 2010. december 4-én szombaton a penci evangélikusok csendesnapot tartottak a a templomban. Ennek fő oka az volt, hogy másnap 2010. december 5-én vasárnap ünnepelték a műemlék templom 180 éves évfordulóját. Szöveg: Fischl Vilmos

 
 

A csendesnapon evangélizációt tartott Szeverényi János országos missziói lelkész, aki az Isten személyes megszólítását emelte ki az emberi életben.

Rolik Róbert Vác-Deákvári plébános Krisztusra mutatott előadásában, aki a központja életünknek.

Sellyei Imre baptista lelkipásztor utalt előadásában az emberre, aki a másik emberért felelős.

Sztojanovics András lelkész a Sarpeta Evangélikus Szeretetotthon igazgatója a szeretetszolgálat gyakorlati oldaláról beszélt a gyülekezetnek.

A penci gyülekezet lelkésze dr. Fischl Vilmos zárta a csendesnapot áhítatával, amiben a hit és cselekedetek összefüggéséről beszélt.

Ez a szombati nap jó előkészítő volt a vasárnapi ünnepi istentiszteletre, ahol dr. Fabiny Tamás püspök szolgált és hirdette az igét Mal 3,1-7 alapján. A püspök hangsúlyozta, hogy adventben jó várni az Urat és fontos, hogy milyen lelkülettel vagyunk egymás iránt is.

A penci gyülekezet úrvacsorai testvérközösség után ünnepi közgyűlésen hallgatta a köszöntéseket. Klenyánszki Dániel penci gondnok kiemelte a templom fontosságát a gyülekezet életében.

Dian József a csővári evangélikus anyagyülekezet felügyelőjeként (egyben Csővár polgármestere is) elmondta, hogy Pencere jó jönni, mert a gyülekezet életében mindig történik valami építő alkalom.

Bencúr László egyházkerületi felügyelő a templomról, mint épületről szólt és méltatta a penci ősök kiváló munkáját.

Dr Fabiny Tamás püspök elmondta, hogy jó látni a mosolygós arcú gyülekezetet, akik megtöltik a templomot és kívánta, hogy maradjanak a penciek továbbra is hűek egyházukhoz és Istenükhöz. A püspök külön kemelte, hogy bár Penc csak 320 lelkes gyülekezet, de nagyra értékeli, hogy ha adakozni kellett akár az árvízkárosultaknak, akár a vörösiszap katasztrófa sújtotta települések áldozatainak, akkor Penc élen járt. Az alkalom a Himnusszal, majd közös presbiteri ebéddel zárult.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben