1000 éves évfordulót tartottak

Létrehozás: 2009. május 24., 21:39 Legutolsó módosítás: 2009. május 26., 20:38

Sóly – 1009-ben készült az a dokumentum, amely szerint Szent István király megalapította Zala, Veszprém, Fejér és Pest megyét. Ennek millenniumára gyűlt össze a négy megye népe. Szöveg és fotó: Vető István

1000 éves évfordulót tartottak

Mádl Ferenc beszédet mond

Ökumenikus istentisztelettel kezdődött a nap programja. A templomban a kezdő liturgiát Steinbach József dunántúli református püspök végezte, majd igét hirdetett Bikádi László Hajmáskér és Sóly református lelkésze. A Magyarországi Evangélikus Egyház képviseletében Vető István püspök-helyettes mondott imádságot. Az Apostoli Hitvallást Korzenszky Richárd tihanyi perjel vezette és végül dr. Márfi Gyula érsek zárta az istentiszteletet.

Ünnepi közgyűlés következett, amelyen az ünnepi beszédet dr. Mádl Ferenc volt köztársasági elnök mondta el, majd dr. Márfi Gyula érsek szólt a közgyűléshez. A falu nevében Sóly község polgármestere, Juhász Tibor szólalt fel.

Az 1009-ben kelt sólyi oklevelet Hermann István, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatója mutatta be. Ezután a négy megye elnöke mondott köszöntőt: Dr. Balogh Ibolya – Fejér, Dr. Szűcs Lajos – Pest, Manninger Jenő – Zala és Lasztovicza Jenő – Veszprém megye nevében szólt.

A közgyűlést követően emlékdobozt helyeztek el a templomban, és emlékfát ültettek a ligetben. Az ebéd után pedig gazdag program várta a résztvevőket, amelyeket az érdeklődők Sóly honlapján olvashatnak el.

További fotók itt taláhatóak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben