Új tetőért szólt a dal… – … a vers, a furulya, a fuvola, a gordonka, az oboa, a zongora, a gitár, az orgona és az ima

Létrehozás: 2012. május 22., 07:17 Legutolsó módosítás: 2012. május 22., 13:59

Budapest – 2012. május 19-én délután 18 órakor kezdődött az Újpesti Evangélikus Énekkar jótékonysági zeneestje. Szöveg: dr. Geönczeöl-Györgyi Mária Emese, fotó: dr. Geönczeöl Csaba

2010. január 1-én alakult az újpesti evangélikus gyülekezet lelkes amatőr tagjaiból egy kicsiny énekkar. A kis kórus célja elsősorban a közösségépítés volt, s a közös éneklés során nemcsak barátságok szövődtek, hanem arra is rájöttek, hogy bizony együtt nagyon szépen tudnak énekelni, és ezzel sok embernek okoznak örömet. Azóta az énekkar tagsága gyarapodott, több kórustalálkozón is részt vettek, és rendszeresen teljesítenek szolgálatot a gyülekezetben is. 

Mára a kórus összeszokott, jókedvű társaság, akik minden fellépésükkor képesek jó hangulatot teremteni maguk körül. Így kézenfekvő volt, hogy a zongora felújítása érdekében rendezett sikeres tavalyi zeneestet követően idén a tetőfelújításhoz is hozzájáruljanak egy újabb jótékonysági koncerttel. 

A zeneestet az énekkar nyitotta és zárta. A bő egyórás műsor igen változatos volt. A kórus egyes tagjai önálló zeneszámokkal, illetve szavalatokkal is készültek: így Deák Lilla fuvola-, Galgóczi Zsófia furulya-, Visnyovszky Áron zongoratudását mutatta be, Györgyi Piroska Sarolta Mozart Varázsfuvolájából Pamina áriáját adta elő, őt orgonán ifj. Blázy Lajos kísérte. Dr. Pintér Attiláné és Grétsy-Kováts Bodó verset mondott. Az est során nemcsak az énekkar tagjai szolgáltatták a műsort: Blázy Blanka fuvolázott, Magyar Péter klarinétszólót adott elő. Dudás Éva Galgóczi Olivér gitárkíséretével a Crazy Love című szám eléneklésével örvendeztette meg a közönséget.  Pödör Dóra a 2012-es Reformáció és a nők tematikus évről megemlékezve két kortárs költőnő (B. Tóth Klára és Marjai Éva) versét szavalta. Zanathy-Pintér Márk J. S. Bach C-dúr bourrée-ját adta elő gordonkán. Csorba István vezetésével pedig a hallgatóság is megtanult egy dalt, és így a közönség is átélhette a közös éneklés örömét. 

Az est igen emlékezetesre sikerült, köszönhetően a változatos műsornak, amely lehetővé tette, hogy mindenki örömet leljen benne, hiszen ugyanúgy elhangzott komolyzenei darab, mint kortárs ifjúsági és popdal, volt elgondolkodtató szavalat és vidám verselés is.

A koncertet követően a gyülekezeti teremben kézműves vásár várta a látogatókat, amelynek bevétele szintén teljes egészében a tetőfelújítási munkálatokat támogatta. 

A jótékonységi zeneest kellemes és jó szórakozásnak bizonyult kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A lelkes és tehetséges produkciók értékét emelte a családias hangulat, amely a koncert alatt és után is változatlanul megmaradt.  A tipegők akár a bejárat közelében levő kis játszótérről is élvezhették a műsort, a koncertet követően pedig a hölgyek válogathattak a vásár kínálatában, míg az urak megbeszélhették az esti Bajnokok Ligája-döntő várható eredményét… 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben