Kórházmissziói konferencia: Elmélyülés, feltöltődés – Részletes beszámoló!

Létrehozás: 2012. július 04., 09:45 Legutolsó módosítás: 2012. július 06., 09:08
Fájlok

Piliscsaba – Vártuk, hogy újra találkozzunk. Vártuk a programot, a beszélgetéseket, a közösségi együttlétet. A nyári szabadságok ellenére mintegy 20 fővel kezdődött a Kórházi Lelkigondozói Szolgálat nyári konferenciája Piliscsabán a Lelki Szolgálat Házában 2012. június 29-30-án. Az ország minden tájáról – így Ózdról, Hatvanból, Szolnokról, Kiskőrösről, Kiskunhalasról, Székesfehérvárról, Fehérgyarmatról, Budapestről és Piliscsabáról is jöttek a kórházakban szolgáló önkéntesek és kórházlelkészek, hogy ez a csapat ismét együtt épüljön lelkiekben az előadások, a közös beszélgetések, a közösségi élmények által. Szöveg: Honti Irén, fotó: Németh István

Ez a konferencia mégis egy kicsit más volt. A célunk az volt, hogy legyen több közös beszélgetés, több csend, imádság, elmélyülés. Így is volt.

A péntek délelőtti programot Balogh Éva kórházlelkész és Simándi Ágnes torontói író, költő, lelkész kezdte „Spiritualitás – lelkiség” címmel. Balogh Éva kórházlelkész egy olyan játékos feladattal kezdte, amely mélyen megmozgatta a jelenlévőket lelkiekben. A nagy asztalra kiterített sokféle szókínálatból mindenkinek ki kellet választania azt, amelyre rezonált a „lelkiség” szó kapcsán. Ezt követően mindenki beszámolt arról, miért éppen azt választotta. Volt, aki a „forrást”, volt aki az „elmélyülést”, a „mélységet”, az „egyensúlyt” választotta. Szép volt átélni a bizalom, az őszinteség atmoszféráját, amelyben nemcsak megnyílhattunk, hanem töltődhettünk is a megosztás során.

Simándi Ágnes a spiritualitásról beszélt, arról a világszemléletről, amely mélyen az emberhez tartozik. Ennek célja a Természetfelettivel való kapcsolatteremtés, amelynek során megnyílik a lelkünk, rálátunk a kérdéseinkre, és választ is „hallunk” rájuk. Hallottunk Ágnestől a zene spirituális szerepéről, (pl. Mozart, Vivaldi zenéi, a barokk zene hatásai…), majd egy közös zenehallgatás következett. A zene nyomán át is élhettük az elmélyülés áldásait, amelyet szavak formájában is megosztottunk egymással.

Az ebédszünetben kerestük a személyes kapcsolatot, a beszélgetési lehetőséget egymással, hogy így is megoszthassuk egymással örömeinket, gondjainkat.

A délutáni programot Heinemann Ildikó kórházlelkész kezdte, aki önismereti játékokkal teremtett vidám atmoszférát. A játékos feladatok segítettek abban, hogy mélyebben felismerjük önmagunk belső működéseit. Az egyik játékos feladat a figyelmünkre, a leleményességünkre világított rá , segített rálátni életünk humoros oldalára; a másik során pedig világosabban láthattuk, milyen az anyagiakhoz fűződő viszonyunk, milyen a szociális érzékenységünk.

Ezt követően Tóth Melinda kórházlelkész tartott előadást az álomról, amely tkp. Isten elfelejtett nyelve. Érdekes gondolatokat hallottunk arról, hogy Isten sok mindent megmutat álmainkon keresztül is, hogy egyfajta isteni vezetés így is ott van az életünkben. Ehhez azért fontos a nyugalmi helyzet, hogy a napnyugtával a konfliktusokat feloldjuk, hogy a lelkünket valóban nyugalmi állapotba hozzuk. Fontos lenne újra beszélgetni egymással a konfliktusok feloldásához, többet beszélgetni mély, rejtett dolgainkról. (Az elhangzott előadás anyaga külön is megtekinthető az írásos anyagok között).

A késő délutáni órákban néhányan elindultunk egy kis kirándulásra a természet lágy ölén. A pilisi dombokon ballagva a természet nyáresti koncertje, a teremtettség szépsége és illata, a mozgás jóleső érzése mind feltöltő hatású volt. Köszönjük Németh István testvérünknek a kirándulás szervezését.

Az est utolsó alkalmát Bajuszné Orodán Krisztina kórházlelkész tartotta „imádságos csendséta” címmel. Krisztina egy vándorlásra hívott bennünket, amikor is csaknem egy órán át csendben ballagtunk az imaállomásokon át, ahol mindenki személyesen átadhatta magát az imádságban Istennek. Zajos, rohanó élettempójú világunkban átélhettük az imádság csendjét, a szeretet Istenének az érintését.

A szombat reggeli alkalmon, amelyet Kalocsa Zsuzsanna kórházlelkész tartott, sajátos módon tettünk utazást hittapasztalataink között, Istennel való kapcsolatunkban. Mindenki előkereshetett egy számára fontos igét vagy bibliai történetet gondolatban, majd ki – ki mondhatott ebből az élményből valamit, ami számára tanulsággá vált. Egészen különleges volt, hogy mindenki más igét mondott, és más oldalról ismerhettük meg egymást is. Isten növelő szeretetének és formáló elevenségének örülhettünk mindannyian. Végül mindazt, ami az alkalom perceiben bennünk megmozdult a Miatyánk szavaival köszöntük meg az Istennek. (A reggeli áhitat anyaga külön is megtekinthető.)

Ezt követően Molnár József kórházlelkész tartott előadást „Tébolymarketing” címmel. (Az előadáshoz készített vetített képes bemutató egész anyaga megtekinthető a honlapon.) Döbbenetes volt hallani, hogy a különböző érzelmi jellegű problémákat hogyan minősítik betegséggé és kezelik gyógyszeresen. (Például ha valaki túlságosan szégyenlős, könnyen azt a bélyeget kapja, hogy szociális szorongásos zavarban szenved és gyógyszeres kezelésre szorul. Az emberek pedig mindezt elhiszik. A mai gyakorlat szerint sok mentális betegséget gyógyszeresen kezelnek. A gyógyszeripar jelenleg 450 millió embert kezel mentális zavarral gyógyszeresen. Így a tudatmódosító szerek háromszor nagyobb profitot hoznak, mint az olaj, vagy az arany. Ez ma az egyik legnagyobb katasztrófa. A lelki problémákat ugyanis nem lehet gyógyszeresen kezelni. Napjainkban sajnos nagyságrenddel nagyobb a gyógyszerfogyasztás, mint annak lennie kellene.

A konferencia utolsó programja egy záró gondolatsor volt a feltöltődésről. Ezt Honti Irén kórházlelkész tartotta, e tudósítás írója. Először is mindenki elmondhatta, mit jelent neki a feltöltekezés, majd arról beszéltem, mit jelent a töltekezés testi – lelki – szellemi szinten, így együtt. Szó volt arról, hogy a feltöltekezés összefügg a méregtelenítéssel, és ez nemcsak testi értelemben fontos, hanem lelkileg is, érzelmi szinten is. (Például bosszúság, harag, stb.) Beszéltem a csendes imáról, amely lecsendesít, átalakít és feltölt. Nagy szükségünk van rá zajos, sokszor a túl sok szótól is szenvedő világunkban, egyházunkban. Az evangéliumokban olvassuk, hogy Jézus kereste a csendet, az Istennel való együttlét csendjét, hogy erőt merítsen az emberekhez. Ez ránk, lelkigondozókra is ugyanúgy vonatkozik.

Istennek hála, ez a konferencia valóban feltöltekezés volt, amelyről nemcsak hallhattunk, de amelyet át is élhettünk. Istennek hála ezért a testvéri közösségért, amelyben átéljük, hogy összetartozunk a vállalt lelkigondozói feladataink által, és az Isten szeretet által.

Várjuk a folytatást Piliscsabán október 12-13-án. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben