Hiányt pótló vallásos irodalom – Megjelent Luther válogatott műveinek első kötete – Képekkel!

Létrehozás: 2011. október 28., 14:54 Legutolsó módosítás: 2011. október 30., 21:44

Budapest – 2011. október 28-án a Magyar Tudományos Akadémia Kistermében került sor a Luther-válogatás sorozat első darabjának a Bibliafordítás, vigasztalás, imádság című első (sorrendben ötödik) kötetnek a bemutatójára. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, hangfájl: Kőháti Dóra, Petri Gábor

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Reformációi Emlékbizottsága és a Luther Kiadó gondozásában adták ki a 700 oldalas induló kötetet, amely egy tizenkét kötetes sorozat része lesz. Ezzel egyházunk már 2017-re, a reformáció 500. évfordulójára készül.

A 20. század elején, már Masznyik Endre egyháztörténész és teológiai tanár szerkesztésében megjelent egy hat részből álló Luther-sorozat, amelyet aztán anyagi okokból további részek nem követtek. A négyszázadik évforduló után, most az ötszázadikon méltó hagyomány, hogy olyan köteteket adunk ki, amelyek hiányt pótolnak. Ugyan a Magyarországi Luther Szövetség munkája nyomán a reformátor számos irata látott ugyan füzet vagy könyv formájában napvilágot, de ezek szintén csak apró részei Luther Márton éeltművének.

A bemutatón Fabiny Tamás püspök köszöntötte a megjelenteket, majd Kendeh Péter a Luther Kiadó igazgatója mesélt a könyv elkészültéről.

Ezután Ritoók  Zsigmond klasszika-filológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja tartotta meg a kötet bemutatását. (Az előadást honlapunkon meg lehet hallgatni teljes terjedelmében, a mellékletben.)

Utána a kötet szerkesztője, Csepregi Zoltán egyháztörténész szólt. (Az ő előadását is mellékletben találják.) Majd átadta a stafétát a következő kötet szerkesztőjének, Ittzés Gábornak. (A sorozat szerkesztője lesz még Fabiny Tibor és Reuss András).

A bemutatón zenei betéttelszolgált Bozzai Balázs (hegedű), Regős Júlia (viola da gamba) és Győri István (lant).

Ezután került sor a reformációi emlékév védnöki körének a bemutatására. Csermely Péter (biokémikus, az MTA doktora), Halász Béla (orvos, az MTA rendes tagja), Jermy Tibor (agrozoológus, az MTA rendes tagja), Rudolf Kellet (egyháztörténész, a Martin Luther Bund alelnöke), Kiss Jenő (nyelvész, az MTA rendes tagja), Kónya Péter (történész, az Eperjesi Egyetem rektorhelyettese), Makoviczky József (orvos, az MTA külső tagja), Polgár Rózsa (Kossuth-díjas textilművész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjai), Réthelyi Miklós (orvos, az MTA doktora), Ritoók Zsigmond (klasszika-filológus, az MTA rendes tagja), Sólyom Jenő (fizikus, az MTA rendes tagja), Sulyok Elemér (bencés szerzetes), Tomcsányi Pál (agrármérnök, az MTA rendes tagja). Közülük a jelenlévők egy-egy kötetet kaptak ajándékba.

Végül a bemutatót az Erős vár a mi Istenünk evangélikus himnusz éneklésével zárták.

A sorozat tervezett kötetei:

1. Vitahelyzet: a disputációk és következményeik (2012)

2. Felelősség az egyházért: szemben Rómábal (2014)

3. Felelősség a gyülekezetért: egyházszervező iratok (2016)

4. Felelősség a társadalomért: szembena radikális irányzatokkal (2018)

5. Bibliafordítás, vigasztalás, imádság (2011)

6. Igehirdetés (2015)

7. levelek (2013)

8. Asztali beszélgetések (2017)

9-11. Bibliai kommentárok (2019-2021)

12. Indices (2022)

Fájlok
Ritoók Zsigmond   30.6 MB  
Csepregi Zoltán   21.3 MB  
Fabiny Tamás   5.5 MB  
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben