Év végi megbeszélést tartottak az evangélikus, katolikus és református egyházi vezetők

Létrehozás: 2012. november 27., 22:17 Legutolsó módosítás: 2012. november 27., 22:57

Budapest – A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának budapesti székházában ültek tárgyalóasztalhoz a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia állandó tanácsának tagjai, valamint a református és evangélikus egyház püspökei. Az advent első vasárnapját megelőző, idei harmadik találkozót közös imádsággal kezdték az egyházi vezetők. Forrás: Magyar Kurír, szöveg: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Magyarországi Református Egyház, Magyarországi Evangélikus Egyház

A találkozó résztvevői testvéri hangulatban osztották meg egymással az ökumenikus együttműködéssel kapcsolatos örömteli tapasztalatokat és nehézségeket. A kapcsolatok további mélyítése érdekében megerősítették a rendszeres, nyílt párbeszéd folytatásának szükségességét.

A tanácskozáson egyebek mellett az egyházak által ellátott közfeladatok finanszírozásával kapcsolatos kilátások bizonytalanságáról is szó esett. A bizonytalanságok felszámolása az állami közfeladat-ellátás finanszírozási rendszerének kialakítása után lehetséges, ehhez további tárgyalásokra van szükség az állam és az egyházak között. Általános alapelvként az egyházi vezetők megerősítették, hogy a közfeladat-ellátás tekintetében az egyenlő finanszírozás elvét kell szem előtt tartani, és a tárgyalások során is ezt kívánják képviselni. A kötelezően választható hit- és erkölcstanoktatás felmenő rendszerű bevezetésével kapcsolatos még nyitott kérdések megoldásához további egyeztetések szükségesek.

A vasárnap kezdődő adventi időszakra előretekintve az egyházi vezetők emlékeztettek, hogy a gond, reménytelenség és hiú remény világában van jövő: az eljövendő Jézus Krisztus.

A három egyház püspökeinek következő találkozójára 2013 tavaszán kerül majd sor.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben