210 éves a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium

Létrehozás: 2012. november 26., 15:26 Legutolsó módosítás: 2012. november 27., 15:57

Szarvas – A vajdások ünnepelni és emlékezni gyűltek össze szombaton, rendhagyó módon három helyszínen is. Az iskola aulájában délelőtt meghívottak, vendégek, öregdiákok, diákok és tanárok közösen pillantottak vissza a múltba. Szöveg és fotó: Liska Zsolt

Szabó János iskolalelkészünk igehirdetése azonban inkább a jövőről szólt (1Móz 28,10–19). Arról, hogy az ember akkor érzi jól magát a világban, ha van egy szilárd tájékozódási pont, amely megteremti azt a világot, ahol tud és szeret élni. Iskolánkban szeretnék hozzásegíteni a fiatalokat a Szenttel való találkozáshoz, hogy legyen ilyen tájékozódási pontjuk, és magukat megismerve tudjanak élni az élettel. Ez az elkövetkező évek közös feladata lesz. 

A köszöntők sem csak a múltról, hanem a fenntartóváltást követő új jövőről is szóltak. A Vajdának nemcsak múltja, jelene, de tartalmas jövője is van – hangzott el az igazgató asszony, Kitajkáné Szántai Mária beszédében.

Az előadók már a múltról szóltak. Dr. Kutas Ferenc előadásában az iskolatörténet fejezeteiből merített. Maga is hangsúlyozta: ez a múlt oly bőséges hagyaték, hogy a keretek csak áttekintésére adnak lehetőséget. Koszorús Oszkár nyugalmazott egyházmegyei felügyelő a méltatlanul mellőzött Raffay Sándor evangélikus püspökről tartott előadást. A kedélyes előadó a családi archívum értékes darabjaival is megismertette a hallgatóságot. Pécsváradi Antal az iskolai hagyományőrzés egy különleges alkotását, a hősök falát mutatta be. Az iskolai szinten vélhetően párját ritkító kezdeményezés létrejöttét az ötlettől a befejezésig követhettük végig.

Az előadások után vendégeink iskolatörténeti kiállításokat tekinthettek meg. A délelőtti program az állófogadáson kötetlen beszélgetéssel zárult.

Másik helyszínünkön, a sportcsarnokban a mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulói és a vajdások mérték össze erejüket. A focisták nyitották a sort, és a szoros küzdelemben végül a vendégek győztek. Őket követték a röplabdások vegyes csapatai. A lelátókon helyet foglaló diákok hangos szurkolása is hozzásegítette a vendéglátókat a győzelemhez. A kosaras lányok küzdelme ismét a vendégek sikerét hozta. A meccsek szüneteiben sem unatkozhattak a diákok: volt aerobic, tánc, és a szarvasi hip-hopos lányok bajnokságon is sikeres bemutatója zárta a rendezvényt.

A délutáni ünnepélyes istentisztelet az evangélikus Ótemplomban zajlott le Gáncs Péter püspök úr igehirdetésével. Ezt követően iskolánk tanulói gálaműsort adtak elő. A diákok magas színvonalú előadói képességekről és hangszeres tudásról tettek tanúbizonyságot.

Az ünnepi rendezvény méltó módon állított emléket a múltnak, és bizonyosságot nyerhettünk arról, hogy közös munkánk eredményeként biztató jövő előtt állhatunk.

A rendezvényről további képek tekinthetők meg az iskola honlapján: www.vajdaevang.hu 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben