„Aki egy életet megment, egy világmindenséget ment meg” – A diakónia napját ünnepelték a Deák téren

Létrehozás: 2011. szeptember 26., 01:20 Legutolsó módosítás: 2011. szeptember 26., 13:56

Budapest – A 102 éve született Sztehlo Gáborra emlékezve szeptember 25-e a diakónia napja egyházunkban. Ünnepi istentiszteletet és koszorúzást tartottak idén az évfordulón a Deák téren. Szöveg és fotó: Kiss Tamás, fotó: Morva Judit

A zsúfolásig telt templomban tartott istentiszteleten Smidéliusz Gábor, Deák téri igazgató lelkész igehirdetésében méltatta azt a fáradhatatlan munkát, amit Sztehlo Gábor végzett, szolgálatának évtizedei alatt. A címben szereplő talmudi idézet azon az emlékplaketten szerepel, amellyel a hetvenes évek elején Izrael svájci nagykövete köszönte meg Sztehlo gyermekmentő munkáját.

Ezután Prőhle Gergely helyettes államtitkár, a MEE országos felügyelője, beszédében kiemelte a diakóniában dolgozók munkájának fontosságát, megköszönve az evangélikus egyház nevében mindenkinek a segítségét.

Már hagyomány, hogy ezen az ünnepen, minden évben átadásra kerülnek a Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai munkájában dolgozók elismerésének díjai.  A díjakkal kitüntetik az Év Diakóniai Munkatársát, az Év Szponzorát és az Év Önkéntesét is.  

A Magyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai Bizottságának elnökeként Gregersen-Labossa György szombathelyi lelkész hangsúlyozta, hogy milyen izgalmas időket élünk, hiszen az állami feladatokat is ellátó egyházak kapcsolata az állammal új alapokra helyeződik. Rövid beszédében nyomatékosan kifejezte, hogy az átadott díjak csupán szimbólumai annak az elismerésnek, amit az ezen a szép, de sokszor embert próbáló területen dolgozók végeznek.

A díjak átadása után a már az istentiszteleten is közreműködő Lajoskomáromi Evangélikus Fúvószenekar kíséretében megkoszorúzták a templom előtt álló Sztehlo-szobrot. A koszorúzást követően szeretetvendégség zárta az ünnepi alkalmat.

Kiss Tamás képei:

Morva Judit képei:

A kitüntetettek listája:

Az Év Diakóniai Munkatársa elismerésben részesült a Déli Egyházkerületből, a Tótkomlósi Evangélikus Szeretetszolgálat munkatársa, Balázs Istvánné ápoló.

Az Északi Egyházkerületből Juhász Eszter, az Evangélikus Papnék Johannita Szeretetotthonának vezetője, valamint Huszárné Trizner Mária, a nyíregyházi Élim Evangélikus Szeretetotthon fejlesztő pedagógusa kapta meg az elismerést.

A Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerületből pedig, a Túróczy Zoltán Szombathelyi Evangélikus Idősek Otthonának csoportvezetője, Kónya Lászlóné lett az Év Diakóniai Munkatársa.

Az Év Szponzora-díjat a Mannás Kft. és a svájci professzor, dr. Ernst Dietrich Wachsmuth vehették át.

Az Év Önkéntese-díjban részesült a Déli Egyházkerületben az Ótemplomi Szeretetszolgálat jelölésében Klenk József, szarvasi felügyelő, az Északi Egyházkerületben a Sarepta Budai Evangélikus Szeretetotthon jelölésében bés a Nyugati Egyházkerületben a Túróczy Zoltán Szombathelyi Evangélikus Idősek Otthona jelölésében Ambrus Tivadarné.
A díjakról összesített táblázatot is mellékeltünk.

Fájlok
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

Lista

Elküldte Horváth-Bolla Zsuzsanna idő 2011. szeptember 26., 08:49
A kitüntetettek teljes listáját később közöljük.