„A templom nem cél, hanem eszköz!” – Az újpesti evangélikus templom felújításáért adtak hálát

Létrehozás: 2012. november 18., 17:47 Legutolsó módosítás: 2012. november 22., 09:57

Budapest – Az újpesti evangélikus templom felújításáért adtak hálát 2012. november 18-án. Az ünnepi alkalmon igehirdetéssel szolgált Gáncs Péter a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke. Reménység vasárnapján a püspök Mt 24, 1-14. alapján arról beszélt, hogy a világ nem a vég, hanem a cél felé tart, ahogy a templom épülete sem cél, hanem eszköz kell legyen a gyülekezet életében. Szöveg és fotó: Kiss Tamás

Az ünnepi alkalmon a liturgiában segédkezett valamint az istentisztelet utáni közgyűlést vezette Solymár Péter lelkész, akinek felvezetője után a gyülekezetet Haba Gábor felügyelő köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy a felújítás nem csupán a tető és a torony cseréjét jelentette, hanem komoly statikai elemzések előzték meg, egyúttal megköszönte a szakemberek, valamint a támogató püspök, polgármester és a gyülekezet tagjainak áldozatos munkáját.

Hadárics Áron, ifjú gyülekezeti tag verssel köszöntötte az egybegyűlteket, akit Radosné Lengyel Anna, a déli egyházkerület felügyelője követett, kiemelve annak példaadó jelentőségét, hogy a gyülekezet, csak addig nyújtózkodott, amíg a takarója ért. A felújítás során az újpesti evangélikusok nem vállaltak erőn felüli terhet, bár még az épület felújítását a jövőben még folytatni lehet. 

A köszöntők sorában Krizsán Zoltán, egyházmegyei felügyelő következett, aki szintén a gyülekezet áldozatvállalását méltatta. Végül Újpest polgármestere Wintermantel Zsolt köszöntötte a gyülekezetet, felhívva a figyelmet annak a jelentőségére, hogy a kerület legrégebbi templomának megújulása több mint szimbólum, hiszen az épület már akkor itt állt, mikor a környék még iparterület volt és minden bizonnyal a környék lakótelepeit túlélve akkor is itt áll majd, amikor egyszer már a panel-lakótelep helyét egészen más városkép váltja fel. Az ünnepi istentiszteletet szeretetvendégség követte. Az igehirdetést és a köszöntéseket olvasóink a mellékelt hangfelvételeken meghallgathatják. 

Fájlok
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben