Élelmiszerek, ételek a Biblia korából napjainkban

— Felvéve: ,
Létrehozás: 2009. december 31., 10:32 Legutolsó módosítás: 2009. december 31., 10:33

A Bibliában olvasható mózesi törvényekben (Mózes ötödik könyve) kiemelkedő szerepe van az étkezési előírásoknak. Szigorú szabályokhoz kötötték a fogyasztható és nem fogyasztható élelmiszerek sorát és meghatározták azt is, mely élelmiszer nem ehető más élelmiszerrel együtt. Az előírásokat, mózesi törvényeket a vallásos zsidó családok napjainkban is betartják. Forrás: origo.hu / Nógrádi Katalin, dietetikus

Csak az úgynevezett tiszta állatok húsát lehetett fogyasztani. Ezek a csirke, szarvasmarha, kecske, juh, vadkecske, antilop és a halak közül azok, melyeknek pikkelye és uszonya van. A tiszta és a tisztátalan állatok csoportosítására nincs megfelelő magyarázat, illetve többféle elképzelés él ezzel kapcsolatban, pl. a csak növényi táplálékon élő állatokat tartották tisztának, a vegyes táplálkozásúakat és a ragadozókat pedig nem. A húsokat vértelenítették (maradék vér eltávolítására). Az állatvágás, vértelenítés folyamatának szigorú szabályai voltak és vannak napjainkban is. Tejes ételt nem lehetett együtt enni húsos étellel.

Bizonyos élelmiszereket, ételeket ("párve") nem illesztettek be sem a húsos, sem a tejes kategóriába, szabadon fogyasztották a húsos és a tejes ételek mellett is. Ezek a zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök, gabonák, tojás só és a húsok közül a hal.

A kereszténység megalapítása és terjesztése során a mózesi tilalmakat enyhítették, majd teljesen feloldották a tiszta és tisztátalan állatok fogyaszthatóságára vonatkozó törvényt Jézus követői számára.

A naponta elfogyasztott élelmiszerek, a megfőzött ételek és a megivott italok mindenképpen befolyásolják az emberek közérzetét, szerepet játszhatnak az egészség megtartásában, vagy különböző betegségek kialakulásában. Minden felnőtt maga dönti el, mi kerül az asztalára, mit és mennyit eszik és iszik, de ennek pozitív, vagy negatív következményei is lehetnek.

Bibliai élelmiszerek, ételek

Gabonafélék

A bibliai időkben (Ószövetség) négy gabonafélét használtak a sütéshez: búza, tönkölybúza, árpa, köles. Ezeket kézimalommal őrölték, vagy mozsárban törték meg, tehát teljes kiőrlésű lisztet használtak. A kenyeret búzából és árpából sütötték, de készítettek belőlük kalácsot, süteményt is. A tönkölyt és a kölest vegyes lisztből készült kenyér sütésére használták. Az árpa is az első számú alapélelemhez tartozott. Az étkezések fontos étele volt a különböző gabonafélékből főzött kása. Az árpakását olajjal leöntve, pirítva, sütve fogyasztották. A kölesből is vegyes lisztből készült kenyeret készítettek. A gabonafélékkel értékes növényi fehérjét, B-vitaminokat, káliumot, foszfort és magnéziumot juttattak szervezetükbe. Az egészséges táplálkozás fontos javaslata a teljes kiőrlésű lisztek és az ezekből készült termékek rendszeres fogyasztása.

Tej, tejtermékek

Az akkori időkben élő emberek vándorló pásztorok, majd letelepedett fölművelők voltak. Tejtermelő állatokat tartottak, birkát, kecskét és marhát. Birka és kecsketejet ittak, de a nyers tej fogyasztásáról kevés adat van a Bibliában. A meleg éghajlaton hamar megsavanyodott, ebben a formában viszont könnyebben emészthető. Legtöbbet a vajról olvashatunk. A tejet valószínű bőrzsákokban szállították, ebben az esetben magától kiválik a vaj. Kiolvasztva, főzővajként tárolhatták. A vajköpülés folyamatára utaló írás: "...mert miképpen aki tejet köpül, vajat csinál..." [Példabeszédek (30,33)].

Olvashatunk a vaj jelentőségéről is az étkezésben. A tejtermékek közül a sajtot a Biblia háromszor említi. A folyadékot a levágott állatok gyomrában szállították, melyben "természetes oltóenzim" maradványok voltak. Véletlenül fedezhették fel ezt az élelmiszert és valószínű többféle sajtot is ismertek. Legjelentősebb lehetett a juhsajt. Az utalások a tej és tejtermékek fogyasztására, bizonyítja, hogy az optimális táplálkozási szokásokat követték, értékes fehérjéket, ezen belül esszenciális aminosavakat, B2-, B12-, D-vitamint és kálciumot tartalmazott étrendjük.

Tojás

A tojásról több megjegyzés is található a Bibliában. A madarakat nem pusztították el, csak a tojásokat szedték ki a fészekből. Ezt az értékes tápanyagokat tartalmazó élelmiszert fogyasztották, de hogy milyen formában, arról nincs pontos adat. Elképzelhető, hogy nyersen, vagy főzve. Napjainkban változatos formában használhatjuk fel, pl. ételek dúsítására, sütemények, tészták, saláták készítésére, önálló ételként. A lágy tojás könnyebben emészthető, mint a keményre főzött (10 perces) tojás, ebben a formában az emésztőszervi betegségekben szenvedők is fogyaszthatják.

Halak

A pikkelyes és uszonyos halak bármilyen élelmiszerrel együtt és bármely napszakban fogyaszthatók voltak. Ezzel is hozzájárultak egészségük megőrzéséhez. Napjainkban sok családban a hal csak karácsonykor kerül az asztalra. A halfogyasztásnak kedvező élettani hatása van a szervezetre. Magas a könnyen emészthető, teljes értékű fehérjetartalma. A tengeri halakban és a magyar busában omega-3 típusú zsírsavak találhatók melyekkel megelőzhető az érelmeszesedés kialakulása. Kiváló ásványi anyagforrás és A-, D- és B-vitamint is tartalmaz.

A halászlé és a rántott ponty mellett, gyorsan elkészíthető, egyszerű, egészséges halételt is tehetünk az asztalra. A halszeleteket megsózzuk és lisztbe, vagy paprikás lisztbe forgatjuk, majd kevés olívaolajon minkét oldalát világos pirosra sütjük. Készíthetünk són sült halat is. Egy tepsiben szétterítünk 1 kg durva sót, ezen 8 halszeletet tudunk megsütni. Ráhelyezzük az előzőleg besózott halszeleteket és sütőbe téve lassú tűzön megsütjük. Amikor kész, óvatosan emeljük le a halat, kaparjuk le róla a ráragadt sót. Díszíthetjük citromkarikával, vagy apróra vágott petrezselyem zölddel. Melegen tálaljuk. Egy halétel adag 20 dkg halat jelent.

Sült hal (4 adag)

Tonhal 80 dkg (8 szelet)

Szerecsendió (reszelt) Csipetnyi

Olívaolaj 2 evőkanál

Só 2 kávéskanál.

Elkészítés: A halszeleteket megszórjuk sóval, szerecsendió-reszelékkel, és fél óráig pihentetjük. Egy teflonedényt kikenünk olívaolajjal, és a halszeletek mindkét oldalát pirosra sütjük.

Hüvelyesek

Az ételkészítéshez a bibliai időkben többféle hüvelyest használtak, csicseriborsót, lencsét. Együtt vetették a gabonával és együtt is aratták, csépelték: ezek közül a lencse a legtöbbször említett hüvelyes. A Bibliában az elsőszülötté volt az áldás, az Istennel való kapcsolat. Sokak számára ismert történet, hogy Ézsau eladta elsőszülöttségi jogát Jákobnak egy tál lencséért (Mózes I. 29-34).

A lencsefogyasztás a ma élő emberek számára is egészséges táplálék, például főzeléknek vagy salátának elkészítve. Magas a rost-, fehérje- és lassan felszívódó szénhidráttartalma.

Szervezetünk számára nélkülözhetetlen főbb vitaminjai és ásványi anyagai: B1-, B6-, B2-vitamin, pantoténsav, folsav, foszfor, kálium, magnézium, kálcium, cink, vas.

Lencsefőzelék

Lencse 25 dkg

Víz 1 liter

Olívaolaj 1 evőkanál

Vöröshagyma, felaprítva 1 fej

Fokhagyma összezúzva 2 gerezd

Póréhagyma 10 karika

Őrölt kömény Fél teáskanál

Koriander Fél teáskanál

Só 1 csapott teáskanál

A lencsefőzelék elkészítése: a megmosott lencsét egy éjszakára áztassuk be, majd szűrjük le és az áztatóvizet tegyük félre. A felforrósított olajban pároljuk üvegesre a hagymát és a póréhagymát. A végén adjuk hozzá a fokhagymát, a fűszereket és a lencsét. Már csak rövid ideig pároljuk tovább. Ezután engedjük fel az áztatóvízzel, ha túl sűrű, öntsünk hozzá még vizet, tegyük bele a sót és kis lángon főzzük puhára.

A bibliai korban édesítésre a szentjánoskenyérfa nedvét használták, a levét pedig megerjesztették és szeszes italokat készítettek belőle. Napjainkban szentjánoskenyér lisztet állítanak elő és gyümölcskészítmények sűrítésére, csecsemőtápszerekhez is használják.

A mózesi törvények szigorúsága ellenére a bibliai korban élő emberek egészségesen táplálkoztak. Sok növényi eredetű élelmiszerből készült ételt, sovány húsokat és halat fogyasztottak, kevés zsiradékot ettek. Ételeik, felhasznált nyersanyagaik napjainkban is az egészséges táplálkozási ajánlásokban a legtöbb fogyasztásra javasolt élelmiszercsoportok között szerepel. 
 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben