Ma van a romák világnapja

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2010. április 08., 11:43 Legutolsó módosítás: 2010. április 08., 11:50

Budapest – Konferenciával, fotókiállítással, versmondással, zenével és filmvetítéssel ünneplik ma a romák világnapját Budapesten. A cigányok világnapja alkalmából a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Barankovics István Alapítvány és a Barankovics Roma Egyesület közös szervezésében konferenciát tartanak a cigányság jövőjéről és helyzetéről. A rendezvényen a roma szervezetek vezetői mellett felszólal Szabó István református püspök, Széles Gábor nagyvállalkozó, médiatulajdonos, valamint Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke. Forrás: MTI

Az érdeklődők megtekinthetik Duka Andrea fotóművész kiállítását, majd a Rajkó Zenekar és a Szilvási Gipsy Folk Band ad koncertet. A Tűraktérben fotókiállítást, versestet, filmvetítést és koncertet, valamit cigánytánc-oktatást tartanak. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman szerint erősödik az intolerancia, és csökken a kölcsönös megértés igénye, a társadalmi szolidaritás a romákkal szemben Magyarországon. A biztos közleményében úgy fogalmaz: ennek oka, hogy nehezebbek lettek a társadalmi és gazdasági körülmények az országban.

A cigányságra háruló további nehézségek miatt Kállai köszönetet mond azoknak, akik tettek azért, hogy a békés társadalmi együttélés eszméi eljussanak a társadalom roma és nem roma tagjaihoz egyaránt. Hangsúlyozza: ez lehet az alapja a kölcsönös megértésre, tiszteletre épülő, nyitott, szolidáris társadalom kialakításának.

A romák világnapját minden évben április 8-án tartják annak emlékére, hogy 1971-ben Londonban e napon rendezték meg a romák első világkongresszusát, amelyen elfogadták a roma nép zászlaját és himnuszát. Ma mintegy 13-15 millió a cigányok száma világszerte. A legtöbben, mintegy kétmillióan Romániában élnek, míg Magyarországon becslések szerint 600-700 ezren, többségük nagy szegénységben.

*

Teleki László roma ügyekért felelős politikai államtitkár április 8-a, a Romák Világnapja alkalmából fontosnak tartja kiemelni, hogy a Romák Világnapja is hozzájárulhat a romák és a nem romák közötti megértés erősödéséhez.

1971-ben Londonban tartották a romák első világkongresszusát, amelyen az Indiából és a további húsz országból érkezett küldöttek elfogadták a roma nép szimbólumát, zászlaját, himnuszát. Ezért nyilvánította az 1990-ben Varsóban összeült IV IRU (International Romani Union) kongresszus április 8-át a romák nemzetközi napjává.
Ebből az alkalomból Európa és a világ más országaiban számos helyen tartanak rendezvényeket, hitet téve a romák és nem romák közötti egyenjogúság, az emberiesség, a kulturális sokszínűség értékei mellett.
A Romák Világnapja különösen nagy jelentőségű most, mert Magyarország és további kilenc ország 2003-ban közös megállapodást írt alá, melynek értelmében a 2005-2015 közötti időszakot a Roma Integráció Évtizedének nyilvánították. Ennek célja, hogy felgyorsítsa a romák társadalmi és gazdasági helyzetének javítását, a közös erőfeszítések pedig lehetőséget biztosítanak arra, hogy a romák is egy kirekesztés nélküli Európai Unióban éljenek.
A világnap alkalmat ad annak hangsúlyozására, hogy milyen jelentős szerepet töltenek be a romák integrációját elősegítő programok és kormányzati intézkedések az előítéletek nélküli, esélyegyenlőséget biztosító modern köztársaság építésében.
Teleki László ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az integrációs politika megvalósítása összeurópai, össztársadalmi felelősség és érdek.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben