A család az evangélikusság középpontjában

Létrehozás: 2010. november 21., 11:19 Legutolsó módosítás: 2010. november 22., 11:57

A magyarországi evangélikusság túlnyomó része hitéhez hű, elsősorban evangélikus családban nőtt fel. Gyermekeinket szinte valamennyien megkereszteltetjük, többségünknek fontos, hogy Istenben hívő keresztények legyenek. A legfontosabb értékként kiugróan magas arányban a családot jelöljük meg, s az evangélikusokról általában is azt gondoljuk, hogy inkább családszeretőek, mint a társadalom.

A megkérdezett egyháztagok közel háromnegyede hívő evangélikus, további egynyolcada evangélikus, de a vallást nem annyira fontosnak tartó családból származik. A vallásos indíttatás szerepét erősíti még nyolcszázaléknyi hívő, de nem evangélikus család neveltje – vagyis, száz magyarországi evangélikusból három olyan van, aki „kívülről” érkezett. Ez fontos és tanulságos üzenet arról, hogy a családok őrzik az egyház folytonosságát, azonban arról is, hogy alig tudunk vonzerőt gyakorolni a már szekularizálódott társadalom tagjaira.

A vallást az evangélikusok tovább is adják, hiszen majd’ mindannyian megkereszteltik gyermekeiket. A házasságuk evangélikus megszentelése több mint háromnegyedének fontos – akiknek nem, azok többnyire konfliktusokat akartak elkerülni, illetve házastársuk felekezete nem engedte. Az idősebbeknél a múlt rendszer politikai pressziója is szerepet játszott.

A család tehát az evangélikussághoz tartozásban meghatározó, ami megjelenik az érték-orientációban is.

A család nevel minket evangélikusnak, családunkat evangélikus körben építjük, a család a legkiemelkedőbb értékünk – akkor hát bizonyosan mindent megteszünk a család békében és szeretetben maradásáért. Biztosan?

A kérdezetteknek a számukra három legfontosabbat kellett kiválasztaniuk a felsorolt értékekből. A család lényegében valamennyi válaszban szerepelt, a biztonság pedig a válaszok felében. Ez kiemelkedő aránynak számít, különösen annak fényében, hogy a következő három érték egyenletesebben oszlik el: kérdezettek hasonló mértékben tartják fontosnak a barátságot, a közösséget és a jó egzisztenciális körülményeket.

Mivel a család és a biztonság ennyire dominálja a fontos értékeket, érthető, hogy a felsorolt szempontok másik felének említési aránya nem számottevő. Meglepő lehet, hogy a hagyomány is ezek között szerepel, bár még ez a leginkább elfogadott, de a kérdezettek ötöde sem tartja fontosnak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben